Even over de nachtstroom. Dit kan alleen maar als je een dubbele meter hebt, die dit kan registreren. Ook moet je je hiervoor aanmelden bij je energieleverancier.
Nachtstroom is een term die gebruikt wordt bij de levering van elektriciteit. Sommige elektriciteitsmeters hebben twee meterstanden, een voor de gewone stroom, ook wel dagstroom genoemd, en een voor de nachtstroom. Voor het gebruik van nachtstroom wordt een hoger vastrecht betaald, maar de prijs per kWh is lager, zodat het bij voldoende gebruik toch voordeliger is.
Hieronder een artikel uit de krant:
Duurder uit met nachtstroom
AMSTERDAM - Duizenden mensen die gebruikmaken van een dubbele elektriciteitsmeter zijn onnodig duur uit. Zij verbruiken te veel stroom in de dure ’piekperiode’ (wanneer het dagtarief geldt) en kunnen daarom beter een enkele meter nemen.
Dat blijkt uit een berekening van consumentenplatform www.UnitedConsumers.com. Mensen met een dubbele meter betalen ’s nachts en in de weekeinden een daltarief en overdag een piektarief. Dat piektarief ligt hoger dan het ’ normale tarief’ dat mensen met een enkele meter betalen. ,,Veel mensen hebben daar geen benul van’’, meent Paul van Selms van UnitedConsumers. ,,Huishoudens die denken dat een dubbele meter vanzelf voordeel oplevert, komen bedrogen uitUit de berekening van Van Selms blijkt dat mensen gemiddeld pas een voordeel uit de dubbele meter halen als ze minstens 50 procent van hun stroom tijdens de daluren verbruiken. ,,Dat is nogal wat. Het gros van de mensen haalt dat niet en is daardoor soms wel 100 euro per jaar te duur uit. Want niet al het elektriciteitsverbruik laat zich sturen. De wasmachine kun je nog wel in de daluren aanzetten, maar de koelkast blijft uiteraard ook gewoon dag en nacht aan.’’
Daar komt bij dat veel consumenten niet eens weten wanneer het daltarief ingaat. Die tijden verschillen per netgebied. Een zegsman van Eneco meent dat de berekening van UnitedConsumers ’wel aardig klopt’. Klanten van Essent hoeven zich géén zorgen te maken, zegt een woordvoerder. Zij zijn nooit onnodig duur uit. ,,Ook al heb je een dubbele meter, als je het omslagpunt niet haalt rekenen we gewoon het enkel tarief.’ Nuon maakt onderscheid tussen een ’nachttarief’ (dat om 23.00 uur ingaat) en een ’avondtarief’ (aanvang: 21.00 uur). ,,Het eerste is rendabel wanneer je 42 procent van je stroom in de daluren verbruikt. Voor het avondtarief moet je 49 procent in de dalperiode verbruiken. Daar wijzen we klanten ook op.’’
Dus wat er nu goedkoper is? Tja, dat kan iedereen beter voor zichzelf bepalen.
Groetjes,
Annemiek