Casemanager of een contract sluiten met een caseload verloskundige* ?

Aanbevelingen van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte, ter verbetering van de zorg rond zwangerschap, bevallen en het kraambed worden door professionals bediscussieerd. Vrouwen hebben rechten en moeten ook zelf bepalen wat hun voorkeur is, maar hun mening over aanbevelingen uit dit rapport zijn nog niet publiekelijk gevraagd. Daarom een stelling uit het rapport met een vraag die daarop aansluit.

Stelling: Voor iedere zwangere is er een casemanager: een vast aanspreekpunt, de spil die haar begeleidt tijdens haar zwangerschap. Deze casemanager is verantwoordelijk voor de coördinatie van alle benodigde zorg en garandeert continuïteit, in het bijzonder voor de overdrachtsmomenten.
• Vraag? Wat wensen jullie een casemanager die je wordt toebedeeld of de keuze (via een contract dat jullie opstellen) voor een eigen persoonlijke verloskundige met een vaste achterwacht, die je ook leert kennen. Die gecontracteerde verloskundige begeleid je persoonlijk gedurende de zwangerschap, de bevalling en in het kraambed. Dus van vroeg in de zwangerschap tot ruim 6 weken na de bevalling dezelfde personen ontmoeten (maximaal 2). Bij onverhoede verwijzing, gaat die persoonlijke bekende begeleider met je mee en blijft je begeleiden, is dus gegarandeerd bij je bevalling aanwezig.

Wat heeft je voorkeur? Laat je overwegingen bij de voorkeur horen op dit forum.
Jullie inbreng is van groot belang voor beter zicht op belangen en behoeften van vrouwen tijdens zwangerschap, bevalling en krambed. De stuurgroep beveelt niet voor niets aan dat de focus van de verloskundige zorg daarop moet liggen.
Ik kijk uit naar jullie meningen, wensen en opmerkingen op dit forum.
Vriendelijke groet,
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.

Caseload verloskundige*. Een geautoriseerde praktiserende verloskundige die is geselecteerd door de vrouw om haar persoonlijk en doorlopend tijdens zwangerschap, bevallen en het kraambed te begeleiden. Deze verloskundigen begeleiden een beperkt (50) aantal vrouwen per jaar volledig en doorlopend van vroeg in de zwangerschap tot 6–8 weken na de bevalling. Dit houdt in: continuïteit van zorg door één persoon met een back- up van een collega, dus een één- op één- relatie gedurende het gehele proces. De verloskundige volgt de vrouw door het gehele proces, ook sociaal (huisbezoeken) en na verwijzing en overdracht.
 
hoi,
ik heb eigenlijk een andere vraag.
stel mijn kind blijft in een stuit liggen en het draaien lukt niet.
krijg je altijd de keus om gewone bevalling te doen???
kiezen sommige toch standaard voor keizersnee.
waar doe je goed aan.???
zitten er risico´s aan als je dan gewone bevalling gaat doen???
meningen om me heen zijn ook heel wisselend de 1 kiest voor keizersnee en de ander zou gewoon willen bevallen.
hoop nog dat deze dame gewoon nog even gaat draaien voor die tijd...
gr marjan
 
Tine, het verschil tussen een casemanager en een caseload verloskundige is mij nu niet helemaal duidelijk.
Bedoel je dat een casemanager je wordt toegewezen terwijl je een caseload verloskundige kan kiezen.
Is een casemaneger ook diegene die je medisch begeleid of komt daar dan nog een gyn of verloskundige bij?

@Marjan, mijn eerste dochter lag in stuit. Zover ik weet ligt het bijv. aan de ligging van de baby of je een gewone bevalling kan doen. Voetjes onder of benen opgetrokken, ligt de baby recht voor het geboortekanaal of een beetje scheef. Maar ook hoe groot is de baby, en vooral hoe groot is het hoofd van de baby. Dat zijn allemaal dingen die meespelen.
De risico's van een gewone stuitbevalling zijn iets hoger, ik dacht ongeveer 1% meer complicaties. (maar dat weet ik niet helemaal zeker, het is niet heel hoog). Maar er zijn ook zeker risico's verbonden aan een keizersnee, en dan vooral bij een volgende zwangerschap.
Ik had heel weinig tijd om te beslissen over wat te doen. Mijn dochter lag precies ingedaald met haar billen en we kwamen er dan ook pas achter dat ze in stuit lag toen mijn vliezen braken, wat het begin van de bevalling was.
Maar de gyn. in het ziekenhuis zag een gewone bevalling helemaal zitten, onze dochter lag keurig recht met haar benen opgetrokken, ze was niet zo groot en haar hoofd was niet zo groot.
Dus ik heb het gewoon geprobeerd, met de belofte dat we goed in de gaten gehouden zouden worden en als er iets niet goed liep het een keizersnee zou worden.
Ik kreeg een infuus om de weeen op te wekken en drie en een half uur later werd onze dochter kerngezond geboren. Een super bevalling, en een mooie ervaring om op terug te kijken. En na mijn tweede bevalling kan ik zeggen dat het niet pijnlijker was dan een gewone bevalling.

Nu het verhaal van een goede vriendin. Haar zoon bleek ook in stuit te liggen, maar was niet ingedaald. Ook zij wilde een gewone bevalling proberen. Het eerste deel verliep heel goed. Ze had heel snel 8 cm ontsluiting, maar omdat haar zoon niet indaalde en dus geen druk gaf vanuit de buik kreeg ze geen volledige ontsluiting. En vanaf zo'n 8 cm is het heeeeel zwaar. Dat heeft een uur of twee geduurd en het vorderde maar niet, dus is besloten om alsnog een keizersnee te doen. Ook een gezonde baby. Maar wel een veel zwaardere bevalling dan die van mij.

Als ik nog een keer deze keuze zou moeten maken, dan zou ik weer kiezen om een gewone bevalling te proberen. Mijn vriendin trouwens ook. Een keizersnee is een operatie en naar mijn mening niet maar gewoon een makkelijke manier om een kind te krijgen.
Maar je moet wel het vertrouwen hebben in de gyn. en de verpleging in het ziekenhuis. Dat ze jou en de baby goed in de gaten houden en geen risico's nemen. Maar dat moet je bespreken met de gyn. of de verloskundige.
En je moet het zelf zien zitten en er voor willen gaan. Als je het niet ziet zitten, omdat je het te eng vind dan moet je het niet doen.
Een heel verhaal, maar misschien heb je er iets aan.

Succes met je bevalling en ik hoop dat het een goede ervaring wordt en je een gezonde dochter mag krijgen!!!

P.S. Het zijn wel hele mooie en eigewijze kinderen die stuitliggertjes!!
 


Ja, dat is een heel andere vraag dan ik had verwacht.
Of je baby gewoon nog even gaat draaien voor die tijd, dat weet niemand. Voor draaien zijn succesvolle programma’s. Vraag aan je verloskundige/arts om vooral een kering te doen. Het levert in een groot aantal van gevallen van gewone bevallingen op. Inderdaad, dat is het eerste waar je aan moet denken en naar moet vragen bij de constatering van een stuitligging na 36 weken.
Stel dat je kind in stuit blijft liggen en het draaien lukt niet? Leuke vraag, dank je wel…
Krijg jij dan altijd de keus om gewoon te bevallen??? Dat hangt af van de ervaring en de visie van je begeleiders. Zij schatten zaken in en communiceren dat met je.

De keus is dus enigszins persoonlijk en wordt door ervaring en visie van je begeleiders bepaald. Dus wil je een gewone bevalling (zeer legitiem) vraag het aan je specialist. Wil die het niet, ga dan op zoek naar een specialist die veel weet van- en ervaring heeft met stuitbevallingen. Doen hoor, het is alle moeite waard gewoon te bevallen. Vroeger deden we dat alle dagen, nu lijkt het vaker een risico, maar het willen doen van stuitbevallingen hangt nu af van de hoeveelheid ervaring die de specialist heeft.

Sommige bieden standaard een keizersnee aan, anderen gaan voor de normale bevalling (afhankelijk dus van de ervaring en visie). Je zult er dus 'open' over moeten gaan communiceren als je wil weten hoe je specialist er over denkt.
Dan hoor je wel wat hij/zij voor idee erover heeft en of hij/zij je de kans wil geven om gewoon te bevallen. Vertrouwen en ervaring dat is het woord in jouw situatie. Dus luister goed en maak met de informatie die je krijgt je eigen keuze.
Meningen om je heen zijn wisselend schrijf je, de 1 kiest voor keizersnee en de ander zou gewoon willen bevallen. Ja, dat hangt dus af van de informatie die je krijgt, de vragen die je stelt en het vertrouwen dat je voelt.

Je weet nu wel voldoende om er op af te stappen en je vragen te stellen.
Succes.
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.
 

Beste Reisa,
Het verschil tussen een casemanager en een caseload verloskundige is dat de casemanager zonder dat je erom vraagt zich met je zwangerschap en bevalling bemoeit.

Voor een caseload verloskundige maak je een persoonlijke keuze en je sluit voor de relatie een contract af met elkaar.

De casemanager is net als de caseload verloskundige degene die je medisch begeleid, maar de casemanager zie je slechts enkele malen.

De casemanager is een verpleegkundige of onbekende verloskundige naast je eigen gynaecologen of verloskundigen.

Een caseload verloskundige kies je zelf en zij/hij begeleid je persoonlijk met haar vaste achterwacht (die je ook leert kennen) vanaf het begin van de zwangerschap doorlopend tot 6 – 8 weken na de bevalling. Overal en alles wat er gebeurd, je caseload verloskundige is je partner en gaat met je mee ook na verwijzing en overdracht. Het is altijd een verloskundige.

Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.

 
Dan zit ik niet te wachten op een casemanager. Dat is weer een extra schakel in de zorg, waar ik niet zo goed van snap wat de meerwaarde is.
Een caseload verloskundige lijkt mij wel veel lijken op de gewone verloskundige zoals ik die nu heb. Met het enige verschil dat als het nu nodig is je overgedragen wordt aan een gyn. Nu had ik het geluk dat tijdens mijn stuitbevalling, mijn eigen verloskundige een bevalling had in de aangrenzende verloskamer. En die dame beviel net een uurtje eerder, zodat mijn verloskundige ook bij mijn bevalling aanwezig kon zijn. De gyn. had dan wel de leiding, maar mijn verloskundige was er wel voor mij aanwezig. En dat heb ik als heel prettig ervaren. Iemand die ik kende, waar ik een band mee had en die ik vertrouwde was aanwezig en ook de gyn. met haar expertise op het gebied van de stuitbevalling.
Dus een caseload verloskundige lijkt mij heel erg fijn. Maar is dat dan te betalen binnen het huidige zorgstelsel?
 
Beste Reisa,

We werken eraan om speciale caseload verloskundige zorg contracten met verzekeraars te gaan sluiten. Hele klus, de verzekeraars snappen niet goed waarvoor dat nu allemaal nodig is, ondanks veel onderzoek dat aangeeft dat het veel betere resultaten oplevert.
De beroepsgroep KNOV kan er ook maar niet toe overgaan dit type zorg te promoten. Komt wel hoor er zit beweging in … jullie kunnen ons een handje helpen.

Ik roep jullie dan ook allemaal op naar caseload verloskunde te vragen bij de eigen verloskundige. Hoe meer het ter sprake komt tijdens jullie contacten, hoe eerder er een contract voor komt. Zoals ik al eerder aangaf, sluit het aan bij de focus op jullie belangen en behoeften die we nu voorstaan in de verloskunde. Kijk het zelf na in het stuurgroep rapport, www.knov.nl verder met rapport babysterfte.

Nog een voordeel is dat als dit type contract voorhanden is, dat je kunt kiezen. Er zullen vrouwen zijn die het misschien niet uitmaakt, anderen daarentegen zullen het juist prefereren. Ook dat moeten we verder uitzoeken in NL.
Als er een speciaal contract is betaalt je verzekeraar. Nu zijn er wel al verloskundigen die zo werken in ons land, maar daar moet je (in een aantal gevallen) bijbetalen. Dat is niet vreemd, want doordat zij meer service geven en meer tijd besteden en gegarandeerde doorlopende individuele zorg bieden hebben zij soms wel tot 50% minder inkomsten. En ook zij moeten net als jij en ik bij de kassa van Albert Heijn kunnen betalen voor de boodschappen.

Het is van belang dat we weten of vrouwen er iets in zien en het willen. Vandaar mijn vraag. Het is de start voor een langere traject om tot resultaten te komen.

Inderdaad goed begrepen Reisa, de casemanager is weer een laag ertussen. In de situatie van een caseload verloskundig contract is de eigen verloskundige je casemanager.
Zoals je het zelf hebt ervaren bij je bevalling is prachtig. Het werkt geweldig. Het voordeel van een caseload verloskundig contract met een specifieke persoon en haar/zijn achterwacht is dat de verloskundige meer tijd heeft en bijna nooit dubbel zit. Ontspannen kan werken en tijd heeft. Dat geeft jullie ook rust en de tijd en ruimte om zaken te bespreken. Je bouwt een band op.

Tine Oudshoorn, verloskundige consultant.
 
Beste Reisa,

We werken eraan om speciale caseload verloskundige zorg contracten met verzekeraars te gaan sluiten. Hele klus, de verzekeraars snappen niet goed waarvoor dat nu allemaal nodig is, ondanks veel onderzoek dat aangeeft dat het veel betere resultaten oplevert.
De beroepsgroep KNOV kan er ook maar niet toe overgaan dit type zorg te promoten. Komt wel hoor er zit beweging in … jullie kunnen ons een handje helpen.

Ik roep jullie dan ook allemaal op naar caseload verloskunde te vragen bij de eigen verloskundige. Hoe meer het ter sprake komt tijdens jullie contacten, hoe eerder er een contract voor komt. Zoals ik al eerder aangaf, sluit het aan bij de focus op jullie belangen en behoeften die we nu voorstaan in de verloskunde. Kijk het zelf na in het stuurgroep rapport, www.knov.nl verder met rapport babysterfte.

Nog een voordeel is dat als dit type contract voorhanden is, dat je kunt kiezen. Er zullen vrouwen zijn die het misschien niet uitmaakt, anderen daarentegen zullen het juist prefereren. Ook dat moeten we verder uitzoeken in NL.
Als er een speciaal contract is betaalt je verzekeraar. Nu zijn er wel al verloskundigen die zo werken in ons land, maar daar moet je (in een aantal gevallen) bijbetalen. Dat is niet vreemd, want doordat zij meer service geven en meer tijd besteden en gegarandeerde doorlopende individuele zorg bieden hebben zij soms wel tot 50% minder inkomsten. En ook zij moeten net als jij en ik bij de kassa van Albert Heijn kunnen betalen voor de boodschappen.

Het is van belang dat we weten of vrouwen er iets in zien en het willen. Vandaar mijn vraag. Het is de start voor een langere traject om tot resultaten te komen.

Inderdaad goed begrepen Reisa, de casemanager is weer een laag ertussen. In de situatie van een caseload verloskundig contract is de eigen verloskundige je casemanager.
Zoals je het zelf hebt ervaren bij je bevalling is prachtig. Het werkt geweldig. Het voordeel van een caseload verloskundig contract met een specifieke persoon en haar/zijn achterwacht is dat de verloskundige meer tijd heeft en bijna nooit dubbel zit. Ontspannen kan werken en tijd heeft. Dat geeft jullie ook rust en de tijd en ruimte om zaken te bespreken. Je bouwt een band op.

Tine Oudshoorn, verloskundige consultant.
 
Terug
Bovenaan