Hi Daphne en EvaLuna,
Hmm geen makkelijke beslissing... en ik ben het met de anderen eens: één goed antwoord is er niet. Het ligt eraan wat je zelf wilt (weten). Ik weet niet wat wij zouden doen als we opnieuw konden kiezen. Maar ik kan wel mijn ervaring met je delen en je vertellen wat ik had willen weten vóór ik de test deed.
We hebben de NIPT gedaan met 11 weken, mét nevenbevindingen.
De gedachte: we zouden de zwangerschap alleen willen afbreken als er (heel) ernstige aangeboren afwijkingen zijn, zoals bij edwards/patau. Maar als het kindje iets anders zou blijken te hebben, willen we dat wel graag weten. Omdat je er dan beter rekening mee kunt houden.
Bij ons werd geen afwijking gevonden op één van de 'grote 3', maar wél een nevenbevinding: een trisomie op een ander gen (3 chromosomen, waar je er 2 hoort te hebben). We vonden het natuurlijk ongelofelijk naar om dat te horen. Het slaat de grond onder je voeten vandaan, zelfs al houd je er rekening mee... De weken erna waren ongelofelijk spannend en onzeker. In die weken heb ik regelmatig geroepen: "de volgende keer kruis ik 'nee' aan bij die stomme vraag over nevenbevindingen! Zonder dat hadden we gewoon goed nieuws gehad!"
Maar de zwangerschap bleef verder rustig en goed verlopen: ik had niet het gevoel dat ik een ongelukkig kind in mijn buik had - in tegendeel. Al durfde ik in het begin natuurlijk totaal niet op dat gevoel te vertrouwen...
Ik moet zeggen dat we heel goed zijn opgevangen en voorgelicht door de klinisch geneticus van het ziekenhuis. Daarnaast was er ook op internet veel te vinden. Onze verloskundige was ook heel steunend en dacht nuchter met ons mee. Het bleek dat de kans op ernstige aangeboren afwijkingen niet zo groot was bij deze bevinding: het blijkt best vaak voor te komen dat die afwijking uiteindelijk niet in het kindje zelf zit - of niet in alle cellen van het kind. Dan zit het alleen in de placenta, of een deel daarvan.
De volgende stap zou een vlokkentest zijn, maar daarbij is er ook een risico op een miskraam (1/250 ongeveer). En dan weet je alleen óf het kind het heeft - en nog niet hoe ernstig het is. Terwijl er dus best een grote kans was dat ons kindje 'gewoon' gezond was...!
We wilden het risico op een miskraam dan ook niet lopen en hebben besloten om géén vlokkentest te doen. In plaats daarvan kregen we in het ziekenhuis twee uitgebreide medische echo's (GUO's) aangeboden: met 16 weken en met 20 weken. Vooral die eerste was natuurlijk verschrikkelijk spannend. Gelukkig beginnen ze bij de belangrijkste onderdelen: het hartje, de hersenen, het ruggetje... en dat bleek allemaal goed.
Inmiddels hebben we beide echo's achter de rug. Alles ziet er heel goed en gezond uit. Ons kindje groeit goed en er zijn geen aanwijzingen voor wat voor afwijking dan ook. 100% zeker weet je het natuurlijk nooit, maar dit stelt enorm gerust. Meer dan een ´gewone´20 wekenecho, denk ik. Want ze kunnen bij een GUO nog meer zien (betere apparatuur) en het een speciaal opgeleide arts/echoscopist die hem doet. Bovendien vond ik het erg leuk, om 2x zo uitgebreid naar ons kindje te mogen kijken. En we wisten daardoor al met 16 weken het geslacht!
Nu kunnen we weer ´gewoon´ verder met de zwangerschap: bij de verloskundige, niet in het ziekenhuis. Omdat er mogelijk wel een afwijking is in de placenta, krijgen we nog wel twee extra groeiecho's. Dat vind ik eigenlijk alleen maar prettig.
Dingen ik een volgende keer zou meewegen in deze beslissing:
- Niet alleen: zou je de zwangerschap afbreken als er iets ernstigs blijkt te zijn? Maar ook: wil je het van te voren weten als er iets is, zodat je er rekening mee kunt houden bij je keuze voor de plek en wijze van bevallen, kraamzorg, enz.? En zo ja, hoe snel wil je dat weten? Durf je het aan om de 20 wekenecho af te wachten (en dan eventueel nog te moeten testen), of wil je eerder zekerheid?
- Tijd: de uitslag van de NIPT duurde bij ons bijna 2 weken (10 werkdagen); als je een vlokkentest wilt doen kan dit pas vanaf 16 weken en daarna duurt het nog 2-3 weken voor je de uitslag hebt. Dan is in de meeste gevallen alsnog een echo nodig om te kijken hoe ernstig het is. Kortom: voor je het weet zit je op 20 weken...
(Met die GUO's hadden wij dus eigenlijk eerder meer zekerheid!)
Ik zou dus zeker niet te lang wachten met de test, als je hem wilt doen, maar of je hem nou met 11 of met 13/14 weken doet, maakt denk ik niet veel uit: daarna moet je toch weer even wachten voor je verder kunt met onderzoeken. Maar heel veel later wordt het denk ik lastig, omdat je dan al snel tegen de 24-wekengrens aan loopt voordat je echt iets weet...
- Wat je test is het bloed van de moeder, waar cellen van de placenta in zitten. Je test dus géén cellen van het kindje zelf. En daar zitten best heel vaak verschillen tussen. Daarom is de test niet zo heel betrouwbaar is bij een positieve uitslag. Net als de combinatietest, trouwens: ook voor een positieve test op 'de drie' geldt dat je nog een vlokkentest moet doen om het zeker te weten. Maar als hij negatief is, is hij wel heel betrouwbaar, schijnt. Dus dat kan een enorme geruststelling zijn.
- Omdat (bijna) altijd vervolgonderzoek nodig is, heb je bij een positieve uitslag altijd een onzekere periode daarna. Hopelijk gevolgd door méér zekerheid daarna, maar de 'roze wolk' (als je daarop zit) ben je dan wel even kwijt: een onbezorgde zwangerschap zal het niet snel weer worden. Heb je dat ervoor over?
Zo, een heel verhaal... hopelijk hebben jullie er wat aan. Veel succes met beslissen!
Lotte