soms best pittig






Het hoort er allemaal bij


Het is belangrijk om je te realiseren dat deze fase, net als de puberteit bij tieners, voor dreumesen een onderdeel is van hun normale ontwikkeling. Laat je er niet door opslurpen en besef dat het ook weer overgaat. Het scheelt een stuk als je je zo’n houding kunt aanmeten.
Het is bij de negende sprong, die rond 64 weken ofwel bijna 15 maanden plaatsvindt, dat je baby een drastische verandering doormaakt. Opeens is hij baby-af, en een echte dreumes. Hij krijgt het vermogen om ‘principes’ waar te nemen en te hanteren. Het klinkt ingewikkeld, maar hij komt nu als het ware bóven de stof te staan. Onder ‘de stof’ verstaan we de dingen die hij heeft geleerd, bijvoorbeeld pap eten met een lepel, afwassen of tafel dekken. Nu verliezen zijn handelingen hun robotachtige karakter. Hij leert wat hij moet doen om zijn doel te bereiken. Wel doet hij dat altijd op dezelfde manier. Zich aanpassen aan de omstandigheden kan hij nog niet. Dat komt pas bij het volgende sprongetje.
Van drama tot drammen
Hij is nu voor het eerst in staat de dingen die hij geleerd heeft te veranderen. Hij speelt ermee. Je kunt hem eindeloos zien variëren en de gevolgen daarvan zien bestuderen. Je kunt zien hoe hij capriolen uithaalt, het buitenleven leert kennen, behendiger wordt met spullen en met taal, anderen imiteert, de dagelijkse gang van zaken naspeelt, met emoties oefent, vooruit begint te denken, dramtoneelstukjes begint op te voeren, inspraak opeist, agressief kan zijn, onderscheid begint te maken tussen van mij en van jou, grapjes begint te gebruiken als strategie om iets gedaan te krijgen, begint te experimenteren met ‘ja’ en ‘nee’, vindingrijker wordt anderen voor zijn karretje te spannen, leert samenwerken, behulpzaam wil zijn in het huishouden en experimenteert met ‘onbezonnen’ en ‘zorgvuldig’.
Zo probeert hij z'n zin te krijgen
Volwassenen hebben jaren ervaring in de wereld van ‘principes’. Met vallen en opstaan zijn we er bedreven in geworden. We weten bijvoorbeeld wat rechtvaardigheid, vriendelijkheid, medemenselijkheid, behulpzaamheid, en samenwerking inhouden. We weten ook hoe we met ons gedrag tegenover anderen voor elkaar kunnen krijgen wat we willen. Je dreumes moet dat nog allemaal leren. En dat doet hij met vallen en opstaan. Hij experimenteert. Hij krijgt door dat je met aardig-zijn veel kunt bereiken. Met grote ogen en een héél lief stemmetje bewerkt hij jou om zijn zin te krijgen. Eigenlijk heel slim!
Natuurkunde-experimenten
Er zijn sociale en niet-sociale principes. Bij sociale principes gaat het om dingen die je behoort te doen of dingen die je gewoon niet doet. Die principes hebben te maken met waarden en normen. Maar er zijn ook heel andere soorten principes, die niet sociaal van aard zijn. Een principe bij het puzzelen kan zijn om de randjes als eerste te maken. Een ander principe kan zijn om het eten dat je minder lekker vindt als eerste te eten en het lekkerste tot het laatst te bewaren. Maar ook natuurkundige wetten horen bij de niet-sociale principes, en je dreumes begint nu al natuurkundige wetten te ontdekken! Hij leert om een blokkentoren te bouwen door het grootste blok onderaan te zetten en de blokken keurig recht op elkaar te stapelen. Als hij dat niet doet, valt de toren om en raakt hij gefrustreerd. Heel logisch.


(ik was nog een stuk vergeten...)
 
We hebben dus nog wat voor de boeg zo te lezen! Bij alles denk ik altijd, het gaat wel weer over. En op een slechte dag denk ik erachteraan: maar ik weet niet wanneer! Daarom vind ik het fijn om te werken, even iets anders aan je hoofd waardoor ik er daarna weer helemaal tegen kan!

Laura is eigenlijk heel lief, luistert vrij goed als ik nee zeg en kan goed alleen spelen. Nu maar zien hoe dat gaat als ze een echte dreumes met eigen willetje wordt.
 
ook nathalia heeft een eigen willetje hoor.
gelukkig is ze meerendeels onzettend lief.
wat ik altijd doe (zeker met dit weer) is:

sochtends schoonmaken
smiddags lekker de deur uit.

schoonmaken doe ik samen met nathalia.
ik geef haar een eigen doekje en een leeg emmertje,
dan kan ze mama na doen.
stofzuigen is elkedag weer een feest voor haar.
zodra de stofzuiger aan gaat, kruipt ze er als een speer vandoor.
vindt ze geweldig hahaa.
als ik de keuken en badkamer doe, gaat ze de box in.
muziek hard aanzetten, vanuit de woonkamer (box staat in haar eigen kamer)
en zingen maar, met zn 2tjes.

elke dag een beetje dus dag 1 woonkamer, dag 2 slaapkamer,dag 3 badkamer dag 4 keuken, dag 5 weer vanvooraf aan hahahaha, weekend doe ik alleen maar stofzuigen en wassen. verder lekker helemaal niks.

zelf ben ik helemaal geen schoonmaak type.
nu nathalia groter wodt, is het voor ons allebij een feest.
tussen het schoonmaken door, even lekker gek doen,hard meezingen met bassie en adriaan enz enz.
zo wordt het voor ons heel gezellig, en is alles zo gebeurd.

liefs, do
 
mischien nog een kleine tip:
zet kindersloten op de kastjes.
scheelt weer een hoop frustratie als hij weer eens de inhoud va een kast heeft leeg gehaald.

nog een tip:
die van de hema zijn goed, en goedkoop.
had eerst bj de prenatal die sloten gekocht, maar wat een rot dingen zijn dat.

liefs
 
Hoi,

Wij hebben die sloten bij Ikea gekocht, ook niet duur....
Maar dat terzijde.

Sommige delen van huishouden laat ik liggen tot het weekend want dan doen we het met ons drieën. Gezellig muziekje en Myrthe vooral iets geven wat kindvriendelijk is.

Maar ja nu is ze ziek en dat vind ik ook pittig hoor. Alleen maar hangen op je buik en huilen terwijl je niet weet waarom.
Komt ook weer goed, maar is ook vermoeiend. Vooral omdat ze nu 's nachts weer wakker wordt. 2 a 3x per nacht, pffff.

Liefs Reneke
 
voor de schuifdeuren is er een nog goedkoper ding: een touwtje.
als de deuren dicht zitten, maak je die vast me een touwtje.
zo kan hij ze nieto pen doen en voor jou is het en kwestie van touwtje los maken
(je kan een schuifknoop maken, wel zo makklijk.)

de lades weet ik niet.
is het geen optie om hem in de hoek te zetten, zodra hij aan de kasten zit??
danben je nog wel een par weken bezig, me hem elke keer in de hoek zetten, maar op den duur weet hij dat hij niet in de kasten moet zitten,wat dan wordt mama boos.

succes

liefs,do


 
hoi dotjuh,

sorry misschien lees ik wel verkeerd maar ik begrijp niet zoveel van het 'schuiftouwtje'.

We hebben een kast met daar 2 schuifdeuren, op de kast zitten geen knoppen maar een gleufje waar je, je vingers in kan doen om hem open te schuiven.
aan de zijkant van de kast heb ik ook niks om het touwtje aan vast te zetten...

Kan je misschien breder uitleggen wat je bedoelt?
Het idee sprak me namelijk wel erg aan.
haha, maar nu de uitvoer nog...

liefs marina
 
Terug
Bovenaan