In het Verloskundige Vademecum (officieel beleid en richtlijn voor artsen, verloskundigen en verzekeraars) staat op pagina 106 het volgende over het onderwerp totaal ruptuur:
3.17 Totaalruptuur (functioneel herstel/geen functioneel herstel)
Is er na de totaalruptuur sprake van een goed functioneel herstel, dan kan de begeleiding van zwangerschap en baring plaatsvinden in de eerste lijn (huisarts of verloskundige). Overwogen moet worden om bij de baring een primaire episiotomie te zetten. Is er sprake geweest van een secundaire hersteloperatie, dan is verwijzing naar de tweede lijn aangewezen, conform het gestelde bij ‘bekkenbodem reconstructies’. Is er geen sprake van functioneel herstel na de totaal ruptuur, dan moet begeleiding van de baring door de tweede lijn plaatsvinden. (Verloskundige Vademecum CVZ, 2003); www.knov.nl
De verloskundige, arts of specialist en jijzelf zullen dus moeten uitgaan van functioneel herstel of niet.
Dat kun je zelf heel goed beoordelen en je ervaringen en bevindingen met onder andere ontlasten, plas ophouden, uitplassen en vrijen verwoorden tijdens een gesprek. Samen komen jullie er wel uit.
Dus vraag jezelf af of er een reden is voor speciale zorg en ga als je er niet uitkomt met deze informatie naar je verloskundige, arts of specialist.
Zomaar een Keizersnede kiezen is geen goede strategie om gezond te blijven en controle te ervaren. Een Keizersnede heeft meer impact dan een blindedarm operatie. Daarmee hoop ik dat het wel duidelijk is dat onnodige operaties voorkomen moeten. Van opereren wordt je niet gezonder, gewoon bevallen is beter.
Als je verwacht met de keuze voor een keizersnede meer controle over de situatie te krijgen, dan is dat een illusie en lijkt het mij verstandig het onderwerp ‘controle tijdens mijn bevalling willen hebben’ ruim voor de bevalling uitvoerig te bespreken met een wijze vrouw of een psycholoog die ook een verloskundige achtergrond heeft.
Praat maar eens met een ervaren (5 jaar full time werk ervaring) verloskundige die tijd heeft en tijd voor je neemt.
Kies als je zwanger bent en je hebt veel behoefte aan controle voor de begeleiding van een verloskundige waar je een persoonlijke relatie mee opbouwt, dus bijna altijd bij haar/hem voor de controles en gesprekken komt. Vraag of die verloskundige je ook persoonlijk gaat begeleiden tijdens je as bevalling en je kraamtijd en vraag ook of je haar/zijn waarnemer goed kunt leren kennen. Als dat allemaal klopt, dan zit je goed en heb je alle kans op het ervaren van controle!
Kun je dit type service niet vinden in de buurt, neem dan contact op met network.woman@planet.nl
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.