Wij hebben wasbare luiers van XKKO (vouwbare oogjesluiers), ik vind het zelf erg prettig in gebruik en ze drogen sneller dan welke andere luier dan ook. We hebben er een stuk of 60, want je gebruikt er zo een stuk of 20 op een dag. (Ik ben zelf heel erg van het verschonen zodra mijn kind onrustig wordt van een plasje in de luier, qua absorptiecapaciteit past er eigenlijk altijd wel meer in, maar ik vind het zo'n smerig idee. Als ik zelf in mijn broek zou plassen zou ik ook meteen andere kleren aan willen en niet erin rond blijven lopen omdat er ook nog droge plekjes over zijn in mijn broek. Gelukkig kan dat met wasbare luiers ook zonder extreem veel afval te produceren.) Mijn oudste zoontje van 2 is nu zindelijk aan het worden, maar voor hem hebben we voor op de opvang ook nog 10 luiers van Ella's house, de bum slender vind ik erg fijn. We hebben er PUL broekjes bij, ook van Ella's house, die vinden we fijner dan de Little Lamb overbroekjes die we eerder hadden, omdat die minder goed waterdicht bleven na wassen (en met smerige poepluiers wil je ze echt wel af en toe wassen). (Tip: met een mengsel van bijenwas, lanoline en olijfolie kan je de broekjes een beetje opnieuw invetten zodat ze weer goed waterafstotend worden.) Op de opvang ging het vouwen van de luiers namelijk nog wel eens mis (we leverden ze voorgevouwen aan, maar soms raken ze ontvouwen bij het uit de tas pakken, of staat er een invalkracht op de groep die zich geen raad weet met het systeem en niet oplet of er geen randjes uitsteken onder het overbroekje), en dan is een voorgevormde luier toch wel fijn. Hij gebruikt op de opvang meestal hooguit 5 luiers op een dag, en hij gaat 4 dagen in de week naar de opvang, met 10 luiers kunnen we de week doorkomen met 2x wassen.
Nu mijn jongste zoontje geboren is (3 weken oud nu) draaien we weer veel meer was, omdat jonge babies veel vaker een klein plasje doen en de 60 luiers nu dus door 2 kinderen gedeeld worden, al gebruikt de oudste dus hooguit een paar luiers per dag omdat hij veel langer zijn plas op kan houden en bovendien een deel van zijn behoeftes op het potje doet. Voor de kleine maatjes hebben we wolbroekjes als overbroekjes, werkt voor ons ook prima en vind ik fijner dan synthetische stoffen op de huid van zo'n kleintje. Die wolbroekjes heb ik zelf gebreid, als je dat ook zou willen doen, let dan op dat de wol die je gebruikt niet superwash behandeld is, want je wilt juist dat de broekjes een beetje gaan vervilten om goed waterdicht te worden (in combinatie met lanoliseren). We hebben ook wat wolbroekjes van Disana en Popolini in wat grotere maatjes, welke op zich ook prima bevielen.
Verder gebruiken we inlegvellen van Little Lamb, maar die zijn pas nuttig vanaf dat je kindje ook vaste voeding gaat eten. Borstvoedingspoep spoel je zo uit de luier bij het wassen en is bovendien zo vloeibaar dat het gewoon door een inlegvel heen zou zakken. Hoe dat zit met flesvoeding weet ik niet zeker, maar ik neem aan dat die poep ook erg vloeibaar is totdat er vaste voeding geintroduceerd wordt.
Thuis draagt mijn oudste ook vouwbare luiers, maar dan wel met een booster erin. Die heb ik zelf gemaakt, dus geen merk oid, maar ze bestaan uit een laagje bamboebadstof voor tegen de huid, 3 lagen katoenmolton voor absorptie en nog een katoenfleece als achterkant en zijn gewoon rechthoekig. Ik kan me niet precies herinneren wanneer we die zijn gaan gebruiken, maar het eerste halfjaar had de oudste ze zeker niet nodig, ik denk dat we die ergens rond de 9-12 maanden voor het eerst zijn gaan gebruiken om de absorptiecapaciteit van de vouwluiers te vergroten.