Beste allemaal,
Belangrijk is te weten dat 90% van alle vrouwen in staat zijn om gewoon te bevallen. Normaal bevallen, op eigen kracht ‘het’ doen, zonder ingrepen en gedoe houdt vrouwen en kinderen gezond. Bevallen is geen ziekte en ja het doet pijn, die overkoombaar is met goede voorbereiding en wat zelfonderzoek. Het is ook nogal wat dat bevallen en moeder worden!
Het gaat helemaal niet over het wegnemen van ‘pijn’ die bij de bevalling hoort, het gaat vooral om niet uitgesproken behoeften aan controle en overzicht, en juist door te vragen om medische ondersteuning van de specialist, zoals pijnbestrijding geven we die controle weg en verliezen we lichamelijke en geestelijke weerbaarheid.
We moeten dus bij angst het tegenovergestelde doen en juist naar iemand stappen die speciale begeleiding geeft en het vooral ‘zelf’ doen. Dan ervaren we controle, het zal je veel ‘power’ geven.
Goed voorbereiden op de bevalling voorkomt veel. Werken aan de kijk op…. de verwachtingen en de instelling waarmee je de ‘klus’ gaat doen blijken erg belangrijk te zijn om ‘het’ gewoon te doen. Niet de vrouwen en de bevallingen zijn veranderd over de tijd, nee …. wij vrouwen zijn juist gezonder, fitter en nog altijd even slim en sensitief. Vrouwen zijn heel goed in staat om gewoon te bevallen en blijven daarmee lekker gezond. De voorwaarden en voorbereiding moeten dus beter en dat kun je zelf regelen. Denk aan haptonomie, een psychologe die met je praat over je diepere behoeften, een wijze vrouw of neem een doula.
7 TIPS
1. Ga een relatie aan met een vaste begeleider (verloskundige). Een persoon die je ook graag wil treffen bij je bevalling. Onderzoek wijst uit dat een praktijk met maximaal 2 verloskundigen zekerheid geeft tijdens zwangerschap en bevalling en je meer succesvol en meer tevreden na afloop zult zijn. Je zult tijdens de bevalling minder behoefte hebben aan een ruggenprik of andere pijnbehandeling.
2. Maak een geboorteplan met je verloskundige. Aarzel niet om jouw verwachtingen over de as bevalling uitvoerig te bespreken en je ideeën te toetsen. Je beleving en ideeën moeten centraal staan. Hoe wild je ideeën ook zijn, leg ze op tafel. Het helpt je de eigen gedachten te ordenen en je grenzen en behoeften te verkennen. Zo bouw je aan meer vertrouwen in jezelf en krijgen jullie vertrouwen in elkaar. Vraag en neem hier tijd en ruimte voor.
3. Hou dat bevalplan kort (A4tje is voldoende) en wees flexibel. Juist met een flexibele houding kun je beter inspelen op je eigen behoeften van dat moment tijdens je bevalling.
4. Vertrouw op je gevoel, vertrouw jezelf en blijf praten. Het kan wat tijd nemen voor je begeleider zover is om ‘open’ over je beleving en behoeften te praten. Neem en hou initiatief.
5. Zorg voor een veilige plek, laat tijdens de bevalling je intuïtie en instinct het werk doen en ga niet liggen, blijf in beweging en rechtop. Zo voel je beter wat je lijf je aangeeft.
6. Duik gerust in je bevalling. Vrouwen vertellen dat een bevalling pijnlijk is, lang kan duren maar evenzeer een ‘bijzondere en verrijkende ervaring’, ‘om nooit te vergeten’, ‘totale flow’ is. Met een goede voorbereiding (veel praten en een cursus of training die bij je behoeften past) en de support van een bekwame invoelende begeleider die je je gang laat gaan is de kans op het normale verloop van die bevalling bijzonder groot.
7. Maak een verslag van je bevalling, beschrijf wat je eigen bevindingen zijn van je bevalling en wat je hebt ervaren. Dit verslag is de handleiding bij de evaluatie van de bevalling met je begeleider 6 - 8 weken na de bevalling. Spreek je tijdens die evaluatie uit over je bevindingen en ervaringen en praat alles wat je nog op het hart hebt uit. Sluit zo de relatie goed en volwassen af.
8. Zit je 3 maanden na- of jaren later nog met het verhaal van de bevalling. Neem dan contact op met je oude begeleider en vraag om een nieuw evaluatiegesprek. Dat helpt je verder te komen. Lukt het niet dat te organiseren, vraag dan bij Netwerk WOMAN network.woman@planet.nl om een adres bij je in de buurt voor een verwerking gesprek met een onafhankelijke en ervaren verloskundig counselor. Dit is een gericht gesprek van één of maximaal twee maal één uur. Tijdens het gesprek wordt ‘open‘ over je persoonlijke verwachtingen, ervaringen en gevoelens ten aanzien van die bevalling gesproken en ben je daarna zeer waarschijnlijk beter in staat de verwerking zelf af te maken. Zo geef je jezelf de kans te groeien naar de toestand van ‘Happy after ALL’.
Tine Oudshoorn, verloskundige, senior consultant.