wie heeft ervaring met een ruggenprik???

Wat ik dus helemaal niet begrijp als ik dit soort verhalen lees; waarom niet vlak voor de bevalling nog een echo puur op t thema bevallen.
Zodat dit soort grove fouten (want dat noem ik ze!) niet gemaakt worden??
Je maakt mij niet wijs dat niet voor een deel al voorzien kan worden of t kind goed ligt en/of t hoofd niet te groot is.

Temeer omdat er pas (op Netwerk meen ik) een reportage was over vrouwen die op latere leeftijd heel veel incontinentieproblemen en allerhande andere problemen hebben door dit soort bevallingen.

Wanneer begint iedereen in te zien dat de sterfte bij bevallingen zoals die vroeger in Nederland ook enorm was en nu nog steeds doodsoorzaak nr 1 bij vrouwen over de hele wereld niet komt omdat bevallen zo eenvoudig is????
Ik kan me er zo vreselijk aan ergeren!!!  

 
Een echo puur om de grootte van het kind te beoordelen vlak vor de baring is zinloos. Je hebt een meetafwijking van 10% gemiddeld, dus bij een baby van 4000 g skan dat al bijna een pond schelen naar boven of beneden.
Maar er moet een integraal behandelplan voor de baring zijn en daar mankeert het vaak aan in Nederland (en in andere landen). Weten wanneer er hoe moet worden ingegrepen en dat de klant het ook weet. Want sommige verhalen zijn echt schandelijk.
 
Ik heb geen idee of het dezelfde dosis of zo is, maar ik heb een ruggeprik gehad voor mijn keizersnee.

Ik zou me wel even laten informeren over de eventuele bijwerkingen van een ruggeprik.

Mij werd verteld dat door de prik mijn bloeddruk kon dalen en dat ik daar "eng" van kon worden.

Nou dat was een understatement. Mijn bloeddruk daalde idd extreem en er was ineens haast om de baby eruit te krijgen. Ik was bijna compleet van de wereld.

Geen idee of dat bij een "normale" bevalling consequenties had kunnen hebben.



Ik heb in elk geval zoiets van nooit meer een ruggeprik, voor welke ingreep dan ook.



Er zijn alternatieven voor pijnbestrijding, zou me daar wel over laten informeren zodat je misschien een bewuste keus kan maken.



Nina

 
Wat een heftige bevallingsverhalen allemaal, ik vind het echt zo naar dat vrouwen dat zo moeten meemaken.

Ik heb een ruggenprik gehad, en verder een hele normale bevalling. Ik kreeg de ruggenrpik omdat ik al heel lang weeen had, maar nog nauwelijks ontsluiting. Ik had al 24 uur weeen, maar dat is gerekend vanaf het begin, en de eerste uren waren heel goed te doen. Maar ik had al zeker 34 uur niet geslapen en daardoor was de VK bezorgd dat ik uitgeput zou raken. De ruggenprik was in 1 woord: HEERLIJK. Geen pijn, even mn ogen dicht kunnen doen en bijkomen. Echt een oase (al werd ik ook wel heel suf door een lage bloeddruk, maar ik werd goed in de gaten gehouden en dat stelde me gerust). Al heel snel bleek ik naar voledige ontsluiting te zijn gegaan. Daarna ging het allemaal heel snel. Maar mijn zoontje lag goed en was al goed ingedaald, dus dat maakt voor het persen natuurlijk een wereld van verschil.
Ben nu in verwachting van de 2e, en mocht het er naar uitzien dat de ontluiting weer niet vordert, dan wil ik weer een ruggenprik (en dan mag het ook wel wat eerder wat mij betreft).

Enne..... mijn kind zou ook een klein reusje worden, maar was met 3045 gram eerder aan de kleine kant. Ik heb al werkelijk zo vaak gehoord dat een VK er totaal naast zat met haar schatting, dat ik daar echt totaal geen waarde aan hecht.

 
 
Beste allemaal,

Belangrijk is te weten dat 90% van alle vrouwen in staat zijn om gewoon te bevallen. Normaal bevallen, op eigen kracht ‘het’ doen, zonder ingrepen en gedoe houdt vrouwen en kinderen gezond. Bevallen is geen ziekte en ja het doet pijn, die overkoombaar is met goede voorbereiding en wat zelfonderzoek. Het is ook nogal wat dat bevallen en moeder worden!

Het gaat helemaal niet over het wegnemen van ‘pijn’ die bij de bevalling hoort, het gaat vooral om niet uitgesproken behoeften aan controle en overzicht, en juist door te vragen om medische ondersteuning van de specialist, zoals pijnbestrijding geven we die controle weg en verliezen we lichamelijke en geestelijke weerbaarheid.

We moeten dus bij angst het tegenovergestelde doen en juist naar iemand stappen die speciale begeleiding geeft en het vooral ‘zelf’ doen. Dan ervaren we controle, het zal je veel ‘power’ geven.

Goed voorbereiden op de bevalling voorkomt veel. Werken aan de kijk op…. de verwachtingen en de instelling waarmee je de ‘klus’ gaat doen blijken erg belangrijk te zijn om ‘het’ gewoon te doen. Niet de vrouwen en de bevallingen zijn veranderd over de tijd, nee …. wij vrouwen zijn juist gezonder, fitter en nog altijd even slim en sensitief. Vrouwen zijn heel goed in staat om gewoon te bevallen en blijven daarmee lekker gezond. De voorwaarden en voorbereiding moeten dus beter en dat kun je zelf regelen. Denk aan haptonomie, een psychologe die met je praat over je diepere behoeften, een wijze vrouw of neem een doula.

7 TIPS

1. Ga een relatie aan met een vaste begeleider (verloskundige). Een persoon die je ook graag wil treffen bij je bevalling. Onderzoek wijst uit dat een praktijk met maximaal 2 verloskundigen zekerheid geeft tijdens zwangerschap en bevalling en je meer succesvol en meer tevreden na afloop zult zijn. Je zult tijdens de bevalling minder behoefte hebben aan een ruggenprik of andere pijnbehandeling.

2. Maak een geboorteplan met je verloskundige. Aarzel niet om jouw verwachtingen over de as bevalling uitvoerig te bespreken en je ideeën te toetsen. Je beleving en ideeën moeten centraal staan. Hoe wild je ideeën ook zijn, leg ze op tafel. Het helpt je de eigen gedachten te ordenen en je grenzen en behoeften te verkennen. Zo bouw je aan meer vertrouwen in jezelf en krijgen jullie vertrouwen in elkaar. Vraag en neem hier tijd en ruimte voor.

3. Hou dat bevalplan kort (A4tje is voldoende) en wees flexibel. Juist met een flexibele houding kun je beter inspelen op je eigen behoeften van dat moment tijdens je bevalling.

4. Vertrouw op je gevoel, vertrouw jezelf en blijf praten. Het kan wat tijd nemen voor je begeleider zover is om ‘open’ over je beleving en behoeften te praten. Neem en hou initiatief.

5. Zorg voor een veilige plek, laat tijdens de bevalling je intuïtie en instinct het werk doen en ga niet liggen, blijf in beweging en rechtop. Zo voel je beter wat je lijf je aangeeft.

6. Duik gerust in je bevalling. Vrouwen vertellen dat een bevalling pijnlijk is, lang kan duren maar evenzeer een ‘bijzondere en verrijkende ervaring’, ‘om nooit te vergeten’, ‘totale flow’ is. Met een goede voorbereiding (veel praten en een cursus of training die bij je behoeften past) en de support van een bekwame invoelende begeleider die je je gang laat gaan is de kans op het normale verloop van die bevalling bijzonder groot.

7. Maak een verslag van je bevalling, beschrijf wat je eigen bevindingen zijn van je bevalling en wat je hebt ervaren. Dit verslag is de handleiding bij de evaluatie van de bevalling met je begeleider 6 - 8 weken na de bevalling. Spreek je tijdens die evaluatie uit over je bevindingen en ervaringen en praat alles wat je nog op het hart hebt uit. Sluit zo de relatie goed en volwassen af.

8. Zit je 3 maanden na- of jaren later nog met het verhaal van de bevalling. Neem dan contact op met je oude begeleider en vraag om een nieuw evaluatiegesprek. Dat helpt je verder te komen. Lukt het niet dat te organiseren, vraag dan bij Netwerk WOMAN network.woman@planet.nl om een adres bij je in de buurt voor een verwerking gesprek met een onafhankelijke en ervaren verloskundig counselor. Dit is een gericht gesprek van één of maximaal twee maal één uur. Tijdens het gesprek wordt ‘open‘ over je persoonlijke verwachtingen, ervaringen en gevoelens ten aanzien van die bevalling gesproken en ben je daarna zeer waarschijnlijk beter in staat de verwerking zelf af te maken. Zo geef je jezelf de kans te groeien naar de toestand van ‘Happy after ALL’.

Tine Oudshoorn, verloskundige, senior consultant.



 
Bedankt voor jullie reacties allemaal.

Ik twijfel er niet aan dat 90% gewoon kan bevallen....ik kan dat ook wel als je me maar lang genoeg laat doen en zo zal dat bij de meeste wel zijn.
Vraag is of t 'draagbaar' is voor iemand.
En dat is t voor een aantal mensen nu eenmaal niet.

Feit is ook dat ondanks alle tips die gegeven werden jezelf als mens ook goed in je vel moet zitten wil je jezelf en je lichaam kunnen vertrouwen. Dan kun je wel gaan praten met een hoop mensen (wat ik overigens al doe; nl een psycholoog) en proberen om een verloskundigenpraktijk te vinden die maar met enkele mensen  werken maar als dat er niet is of alleen een grote praktijk is het ook altijd een verrassing wie er komt. Een vertrouwensband opbouwen (als je daarin al niet goed bent) met 6 verloskundigen gaat nu eenmaal niet.

Kortom: bevallen zullen de meeste wel kunnen maar t gaat wel om de vraag hoe je er achteraf tegenaan kijkt. Als dat niet best is kijk je niet uit naar de volgende bevalling.
Ik praat bijv. nooit met anderen over mijn angsten en gevoelens....
dat lukt me heel erg slecht. (karaktertrek).

Wat ik voor mensen voor me heb bij het lezen  van de tips van Tine  zijn zelfverzekerde mensen die hoogstens een beetje nerveus zijn (wat natuurlijk vrij normaal is bij zo'n gebeurtenis)

Ik ben nog  jong; heb de laatste jaren behoorlijk lopen worstelen met veel dingen en ben  niet zomaar nerveus maar afentoe ronduit panisch voor de bevalling.

Bovendien heb ik vandaag een gesprek gehad met de gyneacoloog over mijn verzoek tot mogelijkheid ruggenprik en er wordt omheen gedraaid. Ondanks nieuwe richtlijnen in den lande.
Het verhaal komt er op neer dat zij beslissen of ik weeen heb of niet want bij zoveel ontsluiting geven ze t niet en bij zoveel ook niet meer want dan heeft t geen zin meer...
Prikjes pethadine doen ze wel maar das ook maar beperkt.
Ik ben volledig van slag thuisgekomen daardoor.
Het idee dat ondanks mooie verhalen van dit ziekenhuis naar buiten toe uiteindelijk nog steeds niets wordt gedaan met een verzoek (ook al kennen ze mijn voorgeschiedenis) maakt me woedend.

Al met al blijft het me verbazen dat gyneacologen zoveel vrijheid krijgen terwijl op andere specialismen de patient mag zeggen wat hij of zij wil.
Bevallen is in de ogen van de meesten iets waar je vreselijk blij van MOET worden (ik weet niet eens hoe een roze wolk voelt!) en dat iedereen dat beter weet dan ik.
 

Lieve weegjes27,
In mijn idee zijn het tips voor gewone vrouwen die een rode draad willen hebben, onzeker zijn dus. Niks mis mee overigens, je had mij moeten zien toen ik jou leeftijd had.. ha..ha... het is goed gekomen.
Je bent overigens in mijn ogen een goede communicator als ik lees over je behoeften, ideeën en je twijfels en dat probeer in te voelen om erachter te komen waar het zit. Je bent duidelijk. GAAT ZO DOOR DAME…. Je kunt meer dan je nu denkt …... We zijn vaak onze eigen rem! TELL ME..

Wees vooral praktisch en gebruik een probleem oplossende strategie. Wat ik lees ben je daar goed mee aan de gang, je probeert het op te lossen en op de lange termijn de weg vrij te maken. BRAVO.

Zoek in ieder geval een maatje, vroedvrouw of verloskundige of een doula die je support geeft en belangrijk waar je een goed gevoel mee hebt. Praat in ieder geval met de verloskundige praktijk over je wens steeds dezelfde verloskundige te zien om je beter voor te bereiden op de klus.

Wat je daarbij helpt is dat ‘10 TOP tips voor normaal bevallen’ in het Tijdschrift voor Verloskundigen van november komt te staan en daar expliciet de voordelen van de doorlopende relatie met maximaal twee verloskundigen genoemd wordt. Steuntje in de rug.

Doe ook iets met lichaamswerk met je partner, zoals haptonomie of hypnose.

Heb je hulp nodig dan wil ik je assisteren met argumenten en literatuur.

Succes en blijven lachen hoor, relax.
Lieve groet,

Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.
 
Ik heb wel nog een vraag aan Tine of de andere verloskundige;

Kan men als er om gevraagd wordt in t ziekenhuis een ruggenprik weigeren als de gyneacoloog of verloskundige daar dat niet nodig vindt?
Of mag dat niet meer met dat nieuwe concept?

Als ik nl die zekerheid al heb begin ik al rustiger.
Nu zit ik al een paar weken op de bank met bibbers in mijn benen; ga zo laat mogelijk naar bed omdat t misschien anders begint...
k Zit er echt mee.

 
Terug
Bovenaan