Zwanger na overleden kindje

Hallo allen,
Hieronder mijn verhaal. Hopelijk zijn er mensen die dit herkennen en willen reageren.
Ik heb een zeer onregelmatige cyclus als gevolg van PCO. Ben zwanger geraakt m.b.t. pregnyl en puregon.

En de zwangerschap verliep goed. Alle controles waren okay. De echo's zagen er mooi uit.
Na exact 40 weken op 27 augustus 2007 ben ik bevallen van een mooie meid, genaamd Ilse. Ze was erg vitaal en de felicitaties voor de geboorte van een gezonde dochter bleven niet uit.
De kraamtijd was best wel zwaar, want Ilse had nogal wat moeite met drinken. Eén keer voeden, kostte ons ongeveer 1 1/2 uur. En als je bedenkt dat een baby om de 3 uur voeding moet hebben, kun je je voorstellen dat het een vermoeiende periode was. Ondanks dat, hebben wij genoten van het contact met Ilse. Ze was erg lief (en dat zal elke ouder over zijn/haar kind zeggen, maar zij was het echt!) en tevreden en leek al een eigen willetje te hebben. Het vele vechten om de borstvoeding door te zetten, resulteerde uiteindelijk na 6 dagen in het beetje drinken aan de borst en zondag ging alles perfect (om de 3 uur en zeker 9 tot 16 minuten per keer). We waren rete trots dat het ons gelukt was! Na deze 8 dagen met kraamverzorgster, met de nodige zorgen gezien Ilse toch wel was afgevallen, waren we afgelopen maandag dan eindelijk de hele dag alleen met z'n 3-en zonder kraamzorg. Heerlijk.

Echter, de borstvoeding ging niet zo lekker als de dag ervoor. Ze dronk ditmaal om de   4 uur en maar maximaal 5 minuten per   keer. Wat vaker aanleggen hielp niet. Om 16.15 uur heeft   ze de laatste voeding gehad en om 19.00uur moest ze weer komen. Maar   ze wilde niet en hield haar lipjes stijf op elkaar. Peter heeft haar getracht te voeden met een theelepeltje, maar ook dat   werkte niet. Toen gaf ze over, dus de voeding van 16.15 uur kwam er ook uit. Logisch dat ze niet wilde eten: ze was misselijk!

's Avonds om 23.00 uur vond ik het   echt te gek worden, bedacht me dat Ilse al zeker 8 uur niets binnen had gekregen en belde ik de VK (verloskundige). De kraamzorg had ons vol had gepompt met zorgelijke ideeën over uitdroging en de VK had de grootste moeite deze ideeën weer uit ons hoofd te krijgen. Zij vertelde mij dat het idd. raar was dat ze niet dronk, maar dat we ons maar geen zorgen moest maken en lekker moest gaan slapen. Vanacht nog een paar keer proberen en anders morgenochtend alarm slaan. Zo gezegd zo gedaan.

Maar toch niet: wakker liggen....En uiteindelijk een noodnr. van het consultatiebureau gebeld. Daar raadde ze mij aan z.s.m. de huisartsenpost te bellen. Deze vroeg mij langs te komen en zo zaten we binnen 10 min. met Ilse in de Intensive Care kinderafdeling van het UMC in een couveuse om op te warmen. Ook hier   wilde ze niet drinken. Niet zo, niet met lepeltje of cupje, niet aan de fles en niet toen ze aan de sonde lag. Sterker nog: alles wat er in ging, kwam er ook weer uit. De arts onderzocht e.e.a. en de kogel was door de kerk: Ilse had een hartafwijking. De arts hoorde een ruis en wist het zeker!

Voor nader onderzoek zou Ilse worden overgebracht   naar het Academisch WKZ   (Wilhelmina Kinderziekenhuis) te Utrecht. Wij zijn, op advies van de arts  naar huis gegaan om nog wat slaap te pikken.

Na een half uurtje slapen (het was inmiddels 4.30uur) werden we weer gebeld. De babylance was in het ziekenhuis Gelderse Vallei en of we gelijk wilden komen om bloed te geven voor het geval Ilse geopereerd moest worden. Bij aankomst in de Gelderse Vallei (te Ede), bleek dat Ilse het erg benauwd had gehad. Inmiddels hadden ze haar dusdanige spierontspanners gegeven dat ze helemaal bewegingsloos lag ze lag inmiddels aan de beademing. Dit omdat dat vervoersprotocol was van het WKZ   (Wilhelmina Kinderziekenhuis) Utrecht, maar ook omdat de conditie van Ilse achteruit was gegaan en het zelfstandig ademen haar zo veel moeite kostte.

Aangekomen in het WKZ lag zij al op de intensive care van neonatologie (couveuse-afdeling). De cardioloog zou een hartecho doen en we werden in een wachtkamertje gezet. Na 1 1/2 uur wachten kwam er een arts die ons uitlegde dat een hartklepje van de linkerboezem misvormd en te klein was, waardoor er   te weinig zuurstofrijk bloed door het lijf gepompt werd. Gelukkig was e.e.a. nog te opereren. Ilse zou altijd hartpatient blijven en over een paar dagen en wellicht op   latere leeftijd nog eens een zware hartoperatie moeten ondergaan, maar het was te verhelpen. Opluchting versloeg de zorgelijkheid en we hadden weer hoop. Om 12.00   uur  zou Ilse naar de OK worden gereden. 3 uur later (na een korte pauze bij mijn moeder, het kopen van borstpomp en het bellen van een aantal mensen) was het zover. Ze kon naar de OK. De vervoercouveuse werd klaargemaakt en van het   ene op het andere moment, zonder aanleiding, daalden een aantal waardes op het scherm en andere begonnen weer abrupt te stijgen. Wij snapten het niet, maar al snel stonden er een stuk of 6 deskundige chirurgen en artsen te overleggen wat er aan de hand was en wat ze het beste konden doen.

Voordat we het wisten, zaten we   in een kamertje en werd ons meegedeeld dat Ilse niet meer stabiel   was, dat men niet zeker wist of ze   de OK zou halen en dat het nu er op of er onder was. De operatie was er   een op   leven en dood. De arts liet ons   verbouwereerd achter en ging ook op weg naar de OK.

2 1/2 uur later kwam diezelfde arts terug. Hij had de meest spannende operatie sinds jaren achter de rug. Ilse leefde!!! maar.... net voordat de  operatie begon (ze waren nog niet eens begonnen met katheteriseren, er was enkel de incisie gedaan) was het noodzakelijk geweest om 15 minuten te reanimeren. De boodschap was dus nog niet te blij te zijn. Ze was nog niet stabiel. Haar hartslag was hoog (rond de 215) haar bloeddruk was laag. De zuurstofwaarden in haar bloed waren laag. Bovendien was er ook een lek ontstaan tijdens de operatie. Een lek in haar hart. Alles was gedaan. Afwachten maar of ze hierna stabiel zou worden en als dat zo was, dan zou er ergens in de komende dagen een erg ingrijpende, risicovolle hartoperatie plaatsvinden.

Ilse werd overgebracht naar de Pelikaan, de kinderafdeling. En weer de afdeling IC. Ze werd hier in een kamertje in de IC gelegd en aangesloten op tig slangetjes met pijnstillers, spierverslappers, adrenaline, calcium, morfine, zuurstof etc. Het   was geen prettig gezicht. Ze werd constant in de gaten gehouden en gecontroleerd op bloeddruk (die steeds veel te laag bleef), hartslag (die steeds veel te hoog was), zuurstofgehalte in het bloed (dat wisselend hoog en dan weer laag was), druk van het hart (dat steeds te laag was) en zo nog het een en ander. Urenlang hebben we haar geobserveerd, gestreeld en tegen haar gesproken. Meer konden we niet doen. Ze kon haar spieren niet meer bewegen en dus niet meer reageren op ons, maar ze kon nog wel alles voelen wat we deden en ze kon ook nog alles horen.

Tussendoor is Ilse nog een keer van het ene op het andere moment weggevallen en weer 5 minuten gereanimeerd. Er was dan grote paniek onder de artsen. Elke keer als er grote wisselingen aan de metingen waren, stonden er een stuk of 6 artsen bij haar bed. Of er hersenschade was ontstaan wist niemand, maar er was in ieder geval wel schade ontstaan aan de rechterboezem en hartkamer.

Toen Ilse voor de 3e keer plotseling wegviel, rond een uur of 7 's avonds, ondanks dat alle medicijnen op maximaal stonden en er weer 5 minuten gereanimeerd was, werd er met ons "overlegd" in een kamertje. Zodra we weer naar een "kamertje" moesten komen, zagen wij de bui al hangen en ditmaal klopte hij. We hadden nog een paar uur met Ilse waarschijnlijk. Als ze nu weer zou wegvallen, zouden de artsen niet meer reanimeren. Het adrenalinegehalte dat ze kreeg zat ook al op maximaal, wat inhield dat ze daardoor eigenlijk constant op chemische wijze werd gereanimeerd. Een reanimatie-actie zou dus weinig uithalen. We moesten nu volgens de artsen maar iedereen bellen die waarschijnlijk nog afscheid van haar wilden nemen.

Terruggekomen op de IC was de hartslag gestegen naar 220 en de bloeddruk was nog verder teruggevallen. We hebben een aantal mensen gebeld die dicht naast ons staan.  Binnen een paar uur, stonden en zaten we met ca.13 personen om Ilse heen. We hebben allemaal op onze eigen manier afscheid genomen en getracht haar te troosten. Echter, het frapante was, dat die uren die we met haar en die anderen gespendeerd hebben in dat kleine kamertje op de IC, Ilse stabiel bleef.
Althans, de   metingen die we zagen op de monitoren. De waarden in haar bloed, die om de 2 uur gemeten werden, waren ook positiever. Haar nieren begonnen weer te werken en eigenlijk was het beeld heel positief! De verpleegsters en artsen stonden versteld. Het was alleen wel een vertekend beeld, want hoeveel is die stabiliteit waard, als nog steeds het hartje het pompen niet aan kan en enkel maar pompt met adrenalinetoevoer en als ze nog steeds niet zelfstandig kan ademen? Door een vertekent beeld, waren sommigen onder ons toch optimistisch gestemd.

In ieder geval was het beeld even positief genoeg, dat Peter en ik dachten wel een paar uurtjes slaap te kunnen pikken, zonder dat wij uit bed geroepen zouden worden omdat Ilse overleden was.Om ca. 1.00 uur gingen we naar bed. We hebben wel helemaal 3 uur kunnen slapen op een ouderkamer, niet zo ver van de IC vandaan, toen de telefoon ging. Ilse ging heel gestaag achteruit en zou inderdaad binnen een paar uur overlijden. Haar hartslag was nog steeds heel hoog, maar haar bloeddruk was gedaald naar een waarde van 7. Nagenoeg niets dus. Het hartje deed zijn best, maar het was nu eenmaal niet voldoende. Peter en ik zijn na een korte douchebeurt weer terug gegaan naar de IC.
Van 4.30 uur tot 7.00 uur hebben we daar gezeten en haar weer erg veel geknuffeld, gekust, gestreeld, haar getroost, gegriend, tegen haar gekletst en gewoon gekeken naar dat kleine vechtende lieve meisje. Dit terwijl alle waardes nu achteruit gingen op de monitor. Je zag gewoon dat ze lag dood te gaan en we konden er niets aan doen.

De conversatie ontstond over hoe lang je zo'n kleintje door zou laten gaan met strijden en of ze niet beter af was als dat niet meer hoefde. Op dat zelfde moment kwam de arts binnen en vertelde ons, wijzend naar de monitor, dat de waardes zo snel achteruit gingen dat dit echt de laatste momenten waren. Wij   keken ook en inderdaad, de harslag ging ditmaal ook erg snel achteruit van 220 naar 150. Wij wilden Ilse heel graag troosten en haar vasthouden tijdens haar laatste momenten en het verplegend personeel en de arts begonnen met het anders positioneren van alle slangen, zodat dat mogelijk was. Peter hielp ook mee en ondertussen zag ik de waardes verder dalen naar 80. Toen ik het op mijn zenuwen kreeg en vond dat Peter ook bij ons moest komen te staan en moest stoppen met die stomme slangetjes en dat dan ook tegen hem zei, leek het wel of Ilse het hoorde. Haar hartslag daalde even niet verder dan de 50. Ondertussen werd het bankje goed neergezet en kon Peter ook naast mij zitten. Het verplegend personeel liet ons alleen. Pas toen wij met z'n drieën daar zo zaten te wiegen, ging de hartslag verder naar beneden. 45 ongelooflijk vredige minuten volgden en uiteindelijk sliep ze echt in. De beademingsapparatuur werd snel losgekoppeld en tja, daar zit je dan. Beide ouders, maar Ilse was dood. Onze ergste nachtmerrie was waarheid geworden. Geen gezinnetje meer. Weer alleen met z'n tweeën, wat tijdenlang goed voelde en nu dus absoluut niet meer compleet. Exact 10 dagen na haar geboorte op 6 september 2006.

We   hebben van de voetjes en handjes van Ilse kleiafdrukken en inktafdrukken gemaakt om toch nog iets tastbaars te hebben.We hebben Ilse zelf verzorgd, gewassen, haar haartjes gedaan, aangekleed. We hebben haar in onze armen zelf uit de IC gedragen en later in onze armen naar het   rouwcentrum in Scherpenzeel gebracht.

De zondag daarop, hebben we een afscheidsmiddag georganiseerd. Familie en  vrienden  maakte kennis en nam afscheid van haar tegelijkertijd.
De volgende dag (maandag  9 september 2006) hebben we haar op onze schoot zelf naar het crematorium gebracht. Tijdens de dienst heb ik zelf nog wat woorden gesproken. Peter en ik hebben haar samen naar de oven gebracht en daar in stilte met z'n tweeën echt afscheid genomen.
Loslaten is moeilijk en dat is ons nog steeds niet gelukt.

We hebben heel veel steun gehad aan iedereen in onze omgeving. Ook de mensen, werkzaam in het WKZ Utrecht zijn wij heel dankbaar. Ik had nooit gedacht dat ziekenhuispersoneel zo veel voor ons kon doen! Het warme gevoel in zo'n moeilijke periode. Geweldig. Petje af.

Maar ja, life goes on, ditmaal weer met z'n tweeën. De periode van rouw is voor ons niet over en ik betwijfel of die ooit over gaat.

Nog geen 2 1/2e maand nadat Ilse was overleden, zijn we weer gestart met de behandeling om opnieuw zwanger te raken. En dat lukte gelukkig vrij snel. Nu ben ik dus weer zwanger. Mijn 2e kindje komt ergens rond 15 september 2007.

Gedurende deze zwangerschap probeert iedereen mij een soort van gerust te stellen met woorden als: "gelukkig wordt je nu veel gecontroleerd", "fijn en leuk dat je zo veel echo's krijgt he?", "het zal vast goed gaan, hoe groot is de kans nu dat het weer fout gaat!"

Helaas is het meemaken van het overlijden van een baby'tje niet iets wat je rooskleuriger maakt. De vele controles zijn helemaal niet fijn. Wij weten tenslotte, dat als er iets fout gaat, dat medici er geen donder aan kunnen doen. Het kindje is het beste af in je buik. Eruit halen geeft geen overlevingskans. Medicijnen toedienen helpt niet tegen een ernstige afwijking en opereren kan ook niet zolang het ongeboren is. De enige keuze die je krijgt is er een van geboren laten worden of niet en dat is een moeilijke.

Leuk om   veel echo's te krijgen? Tja, voor onbezorgde "nieuwe" ouders misschien, maar voor ons... we weten precies waar we naar moeten kijken en elke echo is er een van medische aard voor ons. Daar is weinig leuks aan.

En het risico, de kans om weer zoiets mee te maken? Tja, de hartafwijking die Ilse had, was er 1, daar had je in principe 0,025% kans op. En toch had onze meid hem!
Het was niet erfelijk. Er is niets aan die statistieken waar je iets aan hebt. Het is gezond of niet! 50/50 dus.

Het was voor ons alsof we weer 1 1/2 jaar terug in de tijd werden gegooid. Nog steeds is het voor mij of mijn leven pas door kan gaan als hier weer een kindje in huis is. Daar is het tenslotte ook gestopt vorige keer.
 
Lieve Mirretje,

Wat een verhaal meid, ik moest even een paar keer slikken!
Ik zag nl. in gedachten mezelf al zitten, net als jou, in het ziekenhuis. Ik en mn man hebben nl. vorig jaar besloten onze zwangerschap af te breken  bij 23 weken. Op 7 december 2006 is ons zoontje Danny* ter wereld gekomen. Bij hem was ook een ernstige hartafwijking geconstateerd, 1 van  zn rechterkamers was niet aangemaakt en zn longslagader was heel klein gebleven. Dit zou ook heel veel operaties betekenen, met minimale kansen en waarschijnlijk op latere leeftijd, een harttransplantatie. Dit wilden wij ons mannetje niet aandoen, maar die beslissing is enorm zwaar geweest. Maar we weten dat dit beter was voor hem.

Als ik jou verhaal zo lees, dan weet ik zeker dat ik hem veel leed heb bespaard, maar dit neemt jou verdriet niet weg. Ik leef enorm met je mee.....

Bij ons is er een herhalingskans van 5 %. We durven ook nog niet een nieuwe zwangerschap aan. Ik vind het dan ook enorm dapper van jullie dat jullie de stap weer hebben genomen. Ik hoop echt van harte dat alles nu goed zal zijn, voor jullie aankomende kindje. En inderdaad, je zal vaak dat soort "goedbedoelde" reacties krijgen. Wij krijgen ze ook nog steeds, en vaak vraagt men, of we al weer "bezig zijn". Mensen die niet weten wat het betekent om een kindje te verliezen, weten vaak niet hoe ze moeten reageren.

In ieder geval wil ik je heeeeeeel veel sterkte wensen. Een nieuwe zwangerschap na het verlies van je kindje zal absoluut niet op een roze wolk gaan. Maar probeer desondanks toch een beetje te genieten, dit kindje verdiend dat ook weer.

Veel liefs, Kitty (mama van Danny*)
 
Hoi Kitty,

Dank je wel voor je reactie. Ook voor jullie, wat een verhaal zeg!
En allemaal zo dubbel, want prettig dat je de afwijking "al" ontdekte halverwege de zwangerschap, maar des te moeilijker zal de keuze zijn geweest om de zwangerschap niet uit te dragen. En inderdaad, het feit dat jullie zoontje niet zo'n zware weg ging met levensbedreigende operaties is maar een schrale troost.

Ook bij ons is de herhalingskans vergroot naar 4%. Er is geen aanleiding toe qua erfelijkheid o.i.d., maar zoals ik al zei: kansberekeningen zeggen mij niet zo veel meer.

De kinderwens wasbij mij tenslotte niet direct weg. Sterker nog, bij mij werd die alleen maar groter, nadat ik mijn meisje in mijn armen heb gehouden.
Ik vind het eigenlijk ook wel een hele beslissing die je hebt genomen om niet te proberen zwanger te raken van een 2e kindje.
 
Lieve Mirretje,

We zitten samen op het september forum en ik heb net huilend jouw verhaal gelezen. Wat verschrikkelijk!!!

Zelf ben ik ons zoontje verloren bij 42 weken zwangerschap. Niet te vergelijken met jouw situatie, maar enigszins kan ik me wel een beetje voorstellen hoe het is. Ook ik ben redelijk snel weer zwanger geraakt. Het is erg moeilijk. Je zal het wel herkennen...

Misschien hebben we wat steun aan elkaar.

Liefs, Marlise.
 
Lieve Mirretje,

Wat een verschrikkelijk verhaal. Ik heb tijdens het lezen van je verhaal een paar keer even een pauze genomen om hier niet volledig in tranen te zitten.

Zelf heb ik vorig jaar ons zoontje verloren na een zwangerschap van 30 weken. Hij is overleden in mijn buik. Verder was hij helemaal gezond en was zijn overlijden voor het ziekenhuis een geval van "domme pech".

Ik ben nu ook weer zwanger en ik zag dat wij op dezelfde datum zijn uitgerekend 15 september 2007.
Die roze wolk is nu ver te zoeken, het is allemaal maar afwachten of het allemaal goed gaat. Zoals je ook zelf zegt, ze kunnen toch weinig doen als het niet goed blijkt te gaan. In ons geval hadden ze helemaal niets kunnen doen, want je kan van te voren niet zien dat een gezond kind komt te overlijden.

Hopelijk kunnen we, samen met Marlise,  wat voor elkaar betekenen  in deze bijzondere, maar o zo moeilijke periode.

Groetjes Elise

 
lieve mirretje,

heb effe moeten onderbreken na ik je verhaal heb gelezen!   vindt het enorm aangrijpend; er zijn geen woorden voor.

het verdriet en de strijd zijn niet te vatten   voor woorden,   de hoop en het gevoel dat het misschien nog goed komt met Ilse waren enorm!!   het is niet altijd even eerlijk; heb ik mezelf ook altijd afgevraagd;   koester de momenten dat het goed was, en is,   je bent nu volop zwanger;   dit zal allicht je leven een positieve wending geven; doch zul je met je gedachten nog dikwijls bij Ilse zitten; jouw engeltje,


Jouw verhaal heeft me overrompeld met gevoelens;   Ik wens je echt mijn medeleven en voel me geholpen     (begrijp me niet verkeerd)   door jouw verhaal; want lieverd, jouw ellende is groter dan de mijne;   denk ik!

Ik lees dat je nu terug zwanger bent;   wens je enorm veel succes;   probeer te genieten!     en wellicht ; binnen een aantal maanden komt er een engeltje tevoorschijn;   een meisje of een ventje;     probeer te genieten en te leven ; zoals je zei : het leven gaat verder.;;;         JE BENT   EEN ONGELOOLIJKE STERKE VROUW     !!!!!

groetjes,  
mien
 
Hallo,

Ik weet niet zo goed wat ik zeggen moet en daarom zeg ik maar niet te veel want ook al heb ik ook een dochtertje verloren ieder verhaal is anders en niet met elkaar te vergelijken, ons dochtertje is met 27 weken in mijn buik overleden op 18 juni 2004 ze had heel veel vocht bij zich en daarom dachten ze aan een syndroom maar later is gebleken dat  dat het  niet was en wat wel ja het kon zoveel zijn, maar we hadden minder dan 5% kans dat het ons weer zou over komen was het "goede"nieuws en al gauw na die uitslag was ik weer zwanger van ons zoontje hij is 3 weken eerder gehaald omdat ik toen de spanning niet  meer aankon, ik had een goede zwangerschap en ik werd goed in de gate gehouden of hij geen vocht ging vast houden en alles verliep goed en iedereen was positief maar toch wilde ik pas blij zijn als hij gezond en wel in mijn armen lag, maar toen hij dat eenmaal  was ging hij heel erg kreunen en heeft hij 3 dagen op de ic gelegen  met antibiotica en allemaal onderzoeken en toen is hij gezond verklaart en mocht hij mee naar huis en alles ging gelukkig goed en hij is nu een gezonde lieve knul van ruim  anderhalf.Maar de angst die door ons heen ging die 3 dagen we dachten echt dat we hem ook moesten verliezen en  we wilde ons ook niet aan hem gaan hechten (of dat het minder erg zou maken, nee natuurlijk niet maar op dat moment denk je van wel).

Ik wens je een hele goede zwangerschap toe en een gezond kindje het zal zwaar worden maar het geeft een hoop vreugde er voor terug.
Vergeten doen we onze kleine meisje Demi niet het blijft niet te begrijpen waarom toch! en onze klein vent is zeker geen vervanging van haar ze hoord er gewoon bij ze is onze 3e dochter    en we hebben dus ook 4 kinderen en geen 3.

Probeer te genieten van het nieuwe wondertje in je buik veel liefs Christel.
   
 
Jeetje wat een reacties. Het was niet mijn bedoeling om jullie allemaal aan het huilen te maken hoor! Alhoewel ik het wel begrijp, want ook ik zit jullie verhalen met tranen in mijn ogen te lezen.
In ieder geval heel erg bedankt voor jullie lieve woorden.
Het is inderdaad best wel zwaar om weer zwanger te zijn. Mensen reageren alsof het verdriet van het verlies minder is, omdat er weer hoop op een toekomst is.
Zo van: o gelukkig, ze is weer zwanger en nu hoeven we niet meer te denken aan haar 1e kindje.
Volgens mij verdwijnt het verdriet nooit. In ieder geval bedankt voor de ondersteunende lieve woorden van jullie. Het verdriet verdwijnt niet, maar dit soort berichten helpt wel mee het een plek te geven of het van je af te schrijven.
 
Terug
Bovenaan