10 TOP TIPS


Dank voor jullie prikkelende reacties.

Ook andere onafhankelijke vrouwelijke professionals in NL hebben over dit onderwerp nagedacht en spreken hun mening uit (Lagro – Janssen, 2009).

Bij bevallen ervaren alle vrouwen pijn in hun buik tijdens de contracties (het opengaan van de baarmoedermond/ontsluiting en de persweeën). ‘De ervaring van baringspijn is een complexe, subjectieve, multidimensionele reactie op sensorische stimuli die optreden tijdens de bevalling’ (Lowe 2002). De ruime variatie van gerapporteerde pijn tijdens de bevalling bevat culturele elementen voor pijnverwachting en pijnbeleving en worden dan ook gezien als voorname determinanten (Senden et al., 1988).

Eerst barende vrouwen die angstig zijn of weinig zelfvertrouwen hebben, geven meestal meer en intensere pijn aan dan vrouwen die al eens gebaard hebben (Lowe, 2002; RCM, 2010).

Vrouwen die liggen ervaren meer pijn, dan vrouwen die rondlopen en zelf de houding kunnen bepalen (de Jonge, 2007). Vrouwen die in een 'huiselijke omgeving’ bevallen en vrouwen die een doorlopende relatie met niet meer dan twee verloskundigen hebben, hebben minder behoefte aan pijnbehandeling tijdens de bevalling dan vrouwen, die in een ziekenhuissetting bevallen of meerdere onbekende begeleiders treffen tijdens de bevalling (Fontein, 2007; Hodnett, Downe, Edwards, & Walsh, 2005).

De 'regeltjes' zijn afgeleid van gedegen studies van 'het normale' patroon van bevallen over lange tijd en van pijnervaringen van vrouwen tijdens bevallen. De WHO heeft ter voorkoming van extra problemen door onnodig ingrijpen bij spontane bevallingen ‘op gedegen onderzoeken’ aanbevelingen en criteria voor het begeleiden van normaal bevallen geformuleerd (WHO, 1996).

Ja, bevallen doen we al eeuwen, inderdaad en meer dan 80% van alle vrouwen is in staat het zelf te doen (WHO, 1996).

Dit alles mag je niet lezen en vertalen in een reprimande of afwijzing als je eigen bevalling minder vlot liep of er een ingreep nodig was.
Je eigen unieke eenmalige ervaring met bevallen mag je ook niet generaliseren voor alle vrouwen in NL (Katzer, Cook & Crouch, 1998). Dat in gedachten houdend, is het wel de moeite waard om je verhaal te vertellen. Ga daar vooral mee door….

Kijk ook eens op site van the Business of Being Born, my Best Birth en op de site van de RCM, ‘Campaign for normal birth’.

Referenties
Fontein, Y. (2007). LESS IS MORE. Differences between practices: a survey of women’s views of Dutch midwifery care. MSc scriptie. Department of Nursing, Midwifery & Community and Health. Glasgow Caledonian University.
Hodnett, E.D., Downe, S., Edwards, N.,& Walsh, D. (2005). Home-like versus conventional institutional settings for birth (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews. (1):CD000012. DOI: 10.1002/14651858.CD000012.pub2
Jonge, de A. (2008). Birthing positions revisited, examining the evidence for a routine practice. Proefschrift, Universiteit van Nijmegen.
Katzer, J., Cook K.H., Crouch, W.W. (1997). Evaluating information: a guide for users of social science research. Fourth Edition. Boston: McGraw Hill.
Lagro-Janssen, T.(2009). Geïnformeerde keus aan de vrouw. Pijnbeheersing tijdens de bevalling. NTVG. Vol:153:A742.
Lowe, N.,K. (2002). The nature of labor pain. Am J Obstet Gynecol. VOL:186(5:16-24.
Royal College of Midwives RCM (2010) ‘Campaign for normal birth’. www.rcmnormalbirth.org.uk. Website bezocht op 15 mei 2010.
Senden, I.P, van de Wetering, M.D., Eskes, T.K., Bierkens, P.B., Laube, D.W.,& Pitkin, R.M. (1988). Labor pain: a comparison of parturients in a Dutch and an American teaching hospital. Obstet Gynecol. Vol:71(4):541-4.
WHO. (1996). World Health Organization. Care in normal Birth: a practical guide. Maternal and newborn health/safe motherhood unit, family and reproductive health. WHO1211.WHO: Geneva.

Lieve groeten,
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.
 
Ik ben het er helemaal mee eens dat pijn subjectief is. Instelling en omgevingsfactoren hebben daar zeker mee te maken en dat kan ik uit ervaring zeggen. Maar om nou te zeggen dat het helemaal geen pijn hoeft te doen als je maar ontspannen bent, in beweging blijft en goede relatie met je VK hebt etc. dat gaat me net iets te ver. Bevallen doet gewoon pijn en dat is feit!

Die baarmoedermond moet open. 9 maanden lang kan dat "ding" 5-6 kilo binnenhouden en dat gaat niet vanzelf open! Laten we vrouwen die nog bevallen moeten in godsnaam niets wijsmaken. Daarnaast geven artsen aan dat baringspijn te vergelijken is met amputatiepijn zonder verdoving. Het is niet zomaar wat en daarin voel ik me in dit stukje werkelijk tekort gedaan!

Ik ben niet per defintie voor pijnstilling maar kan me goed voorstellen dat er vrouwen zijn die het niet zonder zouden willen doen!
 
Ik hoop dat in ziekenhuizen meerdere mogelijkheden komen om de weeën op te vangen (bv. banken, kussentjes en dergelijk).
 
Ik stel duidelijk in mijn reactie dat alle vrouwen bij ontsluiting en persweeën pijn ervaren in hun buik. Bevallen is niet pijnloos, bevallen doet pijn, laat dat ieder duidelijk zijn. Daarmee ontkracht ik voldoende, dat ik vrouwen iets wijs maak. Iedere vrouw heeft haar eigen beleving van bevalpijn en haar beleving hangt af van zeer vele en zeer verschillende (ook culturele) factoren. Inderdaad omgevingsfactoren hebben invloed op baringspijn, smart Lady you are!

Artsen (wie heeft de waarheid in pacht?) geven aan, schrijf je (zie de richtlijnpijnbestrijding), dat baringspijn te vergelijken is met amputatiepijn zonder verdoving (Schuurhuis et al. 2007). Dit is overigens een bewering zonder gedegen onderbouwing. Er is geen gerandomiseerd onderzoek gedaan naar pijnbeleving tijdens bevallen bij normale bevallingen en amputeren zonder verdoving. Ook is er geen onderzoek gedaan naar baringspijn in onze cultuur bij bevallen thuis of in een ziekenhuis, buiten het onderzoek van Senden et al. dat ik al noemde. Senden et al. deden onderzoek bij vrouwen die bevallen in academische ziekenhuizen in NL (Amsterdam) en de USA.

Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.

Schuurhuis A, Kerkkamp H.E.M, van Zelm R.T, van Bergen – Rodts M.E.A, de Boer J.B, Drogtrop A.P, Krommendijk E.J, Marcus A.E, Martijn L.M, van der Meer Y.G, Paarlberg K.M, Roumen F.J.M.E, Theunissen M.H.S, Wagemans M.F.M (2007). Conceptrichtlijn pijnbehandeling tijdens de bevalling. Utrecht: NVA, NVGO.

 
Laat ik voorop stellen dat ik academisch gevormd ben en waarde hecht aan gedegen onderzoek. Het is fijn te weten dat uit onderzoek blijkt dat je enigszins invloed kunt hebben op je eigen pijnbeleving tijdens de bevalling (op sommige factoren, je hebt overduidelijk niet alles in de hand). Anderzins zit daar ook een hele grote valkuil in. Als je dus wel veel pijn hebt, of dat zo ervaart, en misschien wel pijnbestrijding krijgt of vraagt, kan je je "mislukt" voelen. Je had het immers zelf in de hand kunnen hebben.

Dat is helaas het idee dat ik uit jouw verhalen krijg. Als je het maar doet op de manier die "uit onderzoek is gebleken" dat zal je minder pijn ervaren. En daar heb ik heel veel moeite mee. Juist omdat pijn subjectief is, is het niet te vergelijken per persoon maar ook niet per bevalling van een zelfde persoon.

Er kan dan in het algemeen blijken dat een bepaalde houding of keuze beter is, maar je zal voor jezelf moeten uitmaken tijdens de bevalling of dit werkt. Rigide vasthouden aan wat voorgeschreven wordt als goed, werkt dus niet. Evenals rigide vasthouden aan je eigen bevallingsplan. Het is prima ergens vooraf over na te denken en kennis tot je te nemen maar het moet ook geen dwangbuis worden. Ik heb eerder met jou de ervaring gedeeld over verticaal bevallen. Voor mij werkt dat dus niet. En dan kan de hele wereld gillen dat ik dat wel doen moet omdat ik dan minder pijn heb, maar bij een eventuele vierde keer zal ik het wéér niet doen als blijkt dat daar mijn weeen van afzakken. Dan maar liever liggend "meer pijn hebben".

Tot slot een persoonlijke vraag voor jou. Heb jij zelf kinderen gebaard Tine? Ik krijg namelijk de indruk, maar corrigeer me als ik het fout heb, dat dit niet het geval is. Je zal als VK veel hebben gezien, dat geloof ik graag. Maar heb je het zelf een keer meegemaakt/doorgemaakt?

Als je ze wel hebt gebaard, hoe heb jij dat dan ervaren, is het precies volgens het boekje gegaan, zoals jij nu iedereen adviseert?

Als je geen kinderen hebt gekregen wil ik het volgende zeggen zonder daarbij verwijtend te zijn, laat ik dat voorop stellen. Ik heb een vriendin die zelf ook VK is. Zij is echter heel anders tegen bevallingen aan gaan kijken nadat zij haar eerste kind heeft gekregen. Zeker tegen pijnbeleving bij barende vrouwen. En dat vind ik een teken aan de wand. Bevallen is en blijft mensenwerk/maatwerk en erg persoonlijk. Dat past niet in stramienen. Zeker niet als je het over beleving hebt.
 
Wat ik nog even toevoegen wilde was dat je in mijn optiek niet per definitie een betere VK bent als je zelf bevallen bent. Dat vind ik onzin en wilde ik niet suggereren. Ik denk alleen dat je er dan wat minder theoretisch tegenover staat en wat meer gevoelsmatig. Ik zie namelijk dat jouw berichtjes veel commotie opwekken op dit forum. Wellicht is dit de reden.
 
Mama van 3, ik sluit me echt helemaal aan bij jou mening. Ik hecht ook waarde aan onderzoeken. Maar in het geval van bevallen zijn het geen feiten. Want geen 1 bevalling is te voorspellen. Ik ben zwanger van mijn eerste kindje, en echt te nuchter om me iets aan te trekken van wat Tine schrijft. Maar ik kan me ook voorstellen dan veel vrouwen erg onzeker worden van deze verhalen. Hoe goed we ook ons best zouden doen, een bevalling is niet leuk en iets wat we even tussen de thee en het avondeten door doen. En het is erg mooi dat we in Nederland een keuze hebben waar en hoe we bevallen. Maar in de meeste gevallen gaat het anders dan je dacht. En het zou toch zonde zijn als je je hierdoor teleurgesteld voelt! Je krijgt wel een super mooi wondertje!
En laten we wel wezen, in alle landen in de westerse wereld bevallen vrouwen in het ziekenhuis, veelal met pijnbestrijding, en volgens mij worden die vrouwen en baby's daar echt niet slechter van.
Dus laten we nuchter blijven en de natuurlijk zijn gang laten gaan, maar hulp accepteren als dit nodig is en vooral genieten van het "moeder worden" en niet de nadruk lekker op de bevalling.
 
Wat is er helmaal tegen jullie argumenten in te brengen?
Je kunt je als as moeder verdiepen in wat je zeker weet, maar nog nooit hebt ervaren, dus ook niet echt kunt weten en je kunt je verdiepen in zaken die je zouden kunnen helpen om zaken die je kunnen helpen of schaden tijdens de as bevalling. Ik lees niet dat jullie altijd dit laatste duidelijk voor ogen hebben.

Mijn focus is niet kosten wat kost ‘normaal bevallen’ promoten, mijn focus is dat jullie voldoende informatie hebben, zodat jullie meer weten over wat jullie kan helpen of wat jullie kan schaden en waar je alert op moet zijn. Onnodige interventies (handelingen en behandelingen) tijdens normale bevallingen zorgen voor veel ellende (Tip 5). Wat weten jullie van gewoon bevallen en hebben jullie al eens een gewone bevalling gezien?
Wat jullie schrijven is erg goed doordacht en aandachtig geformuleerd. Ik doe daar geen woord aan af. Prima.

Ik ben, zoals ik al schreef, een voorstander ervan dat iedere vrouw volledige geïnformeerd is om daarmee zelf te wegen en zelf te beslissen, zodat iedere vrouw ‘de’ eigen gang kan gaan tijdens de bevalling.
Ik ben tegelijk een voorstander van het meest normale verloop van bevallingen, omdat normaal verloop moeder en kind het minste schade toebrengt.

Bevallen is geen ziekte en ook geen tandpijn of het amputeren van vingers. Bevallen is een bijzondere meer sociale, psychologische en spirituele gebeurtenis dan een medische ingreep. Het gaat gewoon goed als we niet verstoren en je ‘je’ gang kunt gaan (Tip 2 en 9). Je wordt moeder en je gaat over van de positie van jonge volwassen vrouw naar de verantwoordelijkheid dragen voor- en het opvoeden van een kind, dat je leven lang een verbinding met je houdt. Dat is een niet gering proces en daar heb je de tijd, je volle gevoel en je volle verstand bij nodig. Vandaar ook mijn reserve tegen medicinale pijnbestrijding als er geen reden voor is.

De bevalling is maar een deel van dit hele proces.

Bevallen op je rug en in bed is een uitvinding van (mannelijke) artsen (17de eeuw) om verrichtingen te doen tijdens bevallingen, zoals een tangverlossing en nu een vacuüm extractie. We hebben het over ‘spontaan bevallen’. Bij spontaan bevallen zijn geen verrichtingen nodig. Spring dus als er onderzocht is, maar gelijk uit bed en blijf zo veel mogelijk buiten bed op je twee benen, tenzij je even wilt liggen om te rusten (svp … ga dan liggen op je zij), (Tip 4). Rechtop zijn en lopen bevorderd het normale patroon – het normaal doorlaten van het hoofd van de baby door je bekken, dat bewezen meer flexibele is als je staat en loopt. Bij niet lopen of staan zien we bewezen meer stagnering gedurende de persperiode en zo zijn meer ingrepen nodig die onnodig zijn.
Het rechtop blijven tijdens de ontsluiting en het persen geeft je meer het gevoel van controle over je eigen lijf, je voelt beter aan wat er gebeurd en kan daar beter op in gaan (Tips 4 en 9), dus je kunt zoals jullie schrijven beter doen wat je wilt.

Inderdaad bevallen veel vrouwen in het buitenland in ziekenhuizen (en in bed plat op de rug) en ga zelf maar na hoe dat afloopt; hoeveel knippen, vacuüm extracties en tangverlossingen en de rest dat oplevert. Ook het aantal keizersneden neemt toe als gezonde vrouwen in een ziekenhuis en in bed bevallen.

Mijn zorg is het aantal onnodige ingrepen en behandelingen, die zowel moeders als hun kinderen schade toebrengen. Wat blijkt, we worden er niet gelukkiger door en we worden meer afhankelijk (vrouwen die spontaan bevallen zijn gaan minder vaak naar de dokter voor zichzelf en hun kind).

Thuis bevallen in de eigen omgeving of in en onafhankelijk geboortecentrum met een bekende verloskundige of arts is vele malen beter (Tip 3). De begeleiders daar zijn overigens zeer capabel om je rustig en op tijd in een ziekenhuis af te leveren als er iets echt mis is en je specialistische zorg nodig hebt.

Al deze informatie en de bijgevoegde literatuurlijst zijn materiaal voor jullie om de eigen bevalsituatie beter in te gaan schatten en om mondig te zijn tijdens de zwangerschap en bevalling.
Mijn rol is die van het aanreiken van zaken (evidence) zodat jullie gemakkelijker zelf de eigen weg kunnen vinden ….

Succes!
Tine Oudshoorn, verloskundige en consultant.

Literatuur
Edwards, N. (2004). Mary Uprichard Lecturer. Protection - regulations and standards: enabling or disabling? Midwives. 7:March:116-19 and 7:April:160-63.
Enkin, M., Keirse, M., Neilson, J., Crowther, C., Dudley, L., Hodnett, E., Hofmeyer, J. (2000) A guide to effective care in pregnancy and childbirth. Childbirth: The second stage of labour. 3th edition. Oxfort: University press en www. maternitywise.org/guide.
Fletcher, G. (2006). RCM ’campaign for normal birth’ and the NCT; helping women fight fear of childbirth. Midwives. Vol.9.2. February 2006.
Guilliland K, Pairman S (1994). The Midwifery Partnership. Paper for presentation at NZCOM, Rotarua, 12 – 14 August 1994.
Guilliland, K., Pairman, S. (1995). The Midwifery Partnership. Monograph Series: 5/1. Wellington:Victoria University of Wellington, Department of nursing and midwifery.
Gupta JK, Hofmeyer GJ (2000). Position for women during second stage of labour. Cochrane Database Syst. Rev. (2):CD002006.
Janssen, B. M., Wiegers, T., A. (2006). Strengths and weakness of midwifery from the perspective of women. Evidence Based Care Midwifery . 4(2):53-9.
Keijzer – Landkroon, M. (2003). Het ballet van de uitdrijving. Een positie en een hulpmiddel. In reader workshop ‘Happy Birth’ 2005 – 2008. Epen: Midwifery Business.
Keijzer – Landkroon, M. (2003). De baarschelpmethode.
Voordrachten over resultaten en gebruik van de baarschelpmethode, in de workshops ‘On hands and knees’ 2003 en 2004 en ‘Happy Birth’ 2005 t/m 2008. Epen: Midwifery Business.
Keijzer Gré, Oudshoorn Tine. (2009). Tien TOP Tips voor normaal bevallen. Tijdschrift voor verloskundigen. 34e jaargang, januari 2009: 42-5.
Keijzer Gré, Oudshoorn Tine .(2010). De uitdrijving, een andere benadering. Tijdschrift voor verloskundigen. 35e jaargang, juni 2010: 42-4.
Ko ster, Y. (2002). ‘On hands and knees’ Toepassing van de knie elleboog houding door eerstelijns verloskundigen in Nederland bij een achterste plaatsing van de foetale schedel. Eindwerk aangeboden ter verkrijging van de graad van vroedvrouw. Academie jaar 2001-2002. Provinciale en Katholieke Hogeschool, Hasselt, België.
Oudshoorn, C. (2003). Bevorderen spontane bevallingen, het verhogen van effectiviteit van vrouwen door partnership. Literatuur onderzoek voor het opzetten van een quasi experimenteel onderzoek. Faculteit sociale wetenschappen. Open Universiteit Nederland.
Pairman, S. (1999). Partnership revisited: Towards midwifery theory. Journal, New Zealand College of Midwives. 1999;21:06-12.
Parratt, J. (2000). Trusting enough to be out of control: A pilot study of women’s sense of self during childbirth. Master scriptie. University of Southern Queensland.
Parratt, J., Fahy, K. (2003). Trusting enough to be out of control: A pilot study of women’s sense of self during childbirth. Australian Journal of Midwifery. 16(1):15-22.
Reibel, T. (2003). To investigate management and integration of midwifery models of care in the United Kingdom and Netherlands. The Winston Churchill Memorial Trust of Australia.
Rijnders, M., Baston, H., Schönbeck, Y., van der Pal, K., Prins, M., Green, J., Buitendijk, S. (2008). Perinatal factors related to negative or positive recall of birth experience in women 3 years postpartum in the Netherlands. Birth. Jun;35(2):107-16.
Rockel – Loenhoff, A. (2006). Wie viel Techniek braucht die Hausgeburt? Deutsche Hebammenzeitschrift. 6:23-25.
Royal College of Midwives RCM (2005) ‘Campaign for normal birth’. www.rcmnormalbirth.org.uk. Website bezocht op 15 juli 2008.
Sayn, zu - Wittgenstein, F. (2007). Geburtshilfe neu denken. Bericht zur Situation und Zukunft de Hebammenwezen in Deutschland. Bern: Verlag Hans Huber.
Walsh, D. (2006). Improving maternity services. Small is beautiful - lessons from a birth centre. UK: Routledge: Taylor & Francis Group.
Walsh, D. (2007). Evidence-Based Care for Normal Labour and Birth. A guide for midwives. UK: Routledge:Taylor & Francis Group


 
Terug
Bovenaan