Hoi,
Ik werk al 7 jaar op een dagverblijf heb alle leeftijden gehad. Heb daarna 5 jaar op een vaste groep gestaan en werk nu sinds een paar maanden als inval op het zelfde centrum.
Heb een dochtertje van 19 maanden en die gaat NIET naar een dagverblijf. Ik vind dat kinderen tot 2 a 2,5 jaar recht hebben op onverdeelde aandacht. Het zij van mama, papa of oma, opa, of een vaste oppas aan huis.
Tot die tijd hebben kinderen niets aan samen spelen. Ze spelen dan namelijk nog niet samen. maar naast elkaar. Dat wil zeggen met het zelfde maar ieder zijn eigen spel.
Dat kinderen er van leren en sociaal worden ben ik het niet echt mee eens. In die zin dat je dat als ouder zelf ook kan doen.
Mijn dochtertje leert ook wachten, doet ook activiteiten.(misschien zelfs wel meer dan op een kinderdagverblijf)
Daarbij krijgt ze alle aandacht die ze nodig heeft. Maar leert ook dat ze moet wachten en zelf moet spelen.
Als ze 2,5 is gaat ze naar een peuterspeelzaal voor 2 ochtendjes in de week. Ter voorbereiding op de basisschool en om te kunnen spelen met andere kinderen.
Verder vind ik een kdv absoluut niet slecht (anders zou ik er niet werken.) Maar het past gewoon niet bij mij. Nu weet ik dat ze lekker verwent word en mijn dochter heeft het naar haar zin. Oma is reuze blij. Nog jong maar niet een al te beste gezondheid dus wil nu volop genieten.
Ik ga met een gerust hart naar mijn werk. Dus iedereen gelukkig.
En ieder zijn keus. Als er al een keus is want sommige hebben geen familie die op kan passen of zijn er andere dingen.
Het enige wat ik kan zeggen is als je je er niet goed bij voelt doe het niet.
Bij de meeste kinderdagverblijven mogen kinderen als ze ziek zijn wel komen. Alleen is (bij ons) het advies om het kind niet te brengen. Teneerste voor het kind zelf ga je zelf maar na als je ziek bent dan zit je niet op 10 of meer andere kinderen te wachten die lachen, gillen, praten, huilen en ruzie maken, muziek en zingen. JE wilt lekker slapen en een knuffel lekker hangen en doen wat je wil of juist niets doen.
Ten tweede omdat een kind dat ziek gebracht is al een verminderde weerstand heeft en dus snel iets oppikt dan krijg je er nog ellende bij of duurt het langer voordat hij weer beter is.
Op een kdv kan je je kind altijd brengen ook als een leidster op vakantie is dan word er inval gegregeld (die 9 van de 10 x bekend is bij de kinderen en ouders)
Als je oppas aan huis op vakantie gaat dan heb je geen inval dus moet je of zelf ook vakantie nemen of iets anders regelen. Bij een gastouderburo zou je het eventueel naar een andere oppas ouder kunnen brengen.
Dit is ook zo bij ziekte is een leidster ziek dan zal daar inval voor zijn. Bij een gastouder/oppas niet.
Succes met je keuze.
OVeral zijn denk ik wel voor en nadelen aan verbonden.