Hier ook ervaring met een ontwikkelings oorsprong. Zoon is inmiddels 6. Hij ontwikkelde zich volkomen normaal in onze ogen. Ook bij het kdv waren geen vermoedens van een ontwikkelingsvoorsprong. Gewoon een lekker vlot jongentje waar je je geen zorgen om moet maken werd gezegd. Dat is dus precies wat we nu regelmatig wel doen, ons zorgen maken. Juist vanwege zijn snelle cognitieve ontwikkeling, maar hij voegt zich ook wat moeilijk in een groep door zijn anders zijn. Toen hij net op school was viel zijn anders denken op bij de juf, hij was erg perfectionistisch en was heel dromerig (maar kreeg wel alles mee). Toen hij 4,5 was kwam het hoge woord eruit, de school hield rekening met mogelijke hoogbegaafdheid.
Hij zit op een Montessori school (hadden we obv gevoel al uitgekozen voor we wisten dat hij slim was) en volgt zijn eigen leerlijn, net als iedereen daar. Hij is 6 en zit gewoon in groep 3 (combinatiegroep met 4 en 5). Daarin is hij niet anders dan anders. Zijn juf is de hb specialist en zij heeft aandacht voor zijn "zijn" en cognitieve voorsprong. De kleuterjuf betrok de ib-er erbij.
Thuis hebben we altijd aangeboden waar zijn interesse lag. We keken niet naar de leeftijd op de doos zeg maar (hij overigens wel). Hij maakt nu puzzels van 300 tot 1000 stukjes, hangt een beetje van de afbeelding af. Maar... Hij maakt een puzzel altijd maar 1x, daarna is het klaar. Hij heeft een hekel aan herhaling, altijd al gehad, met alles. Hij is een echte spelletjes man, schaken, stratego, triominos, doolhof, regenwormen. Verder speelt hij niet veel.
Ik heb altijd wat moeite met de opmerking dat hij lekker kind moet zijn en moet spelen. Zo is hij niet. Ik weet ook dat de ontwikkeling grillig verloopt bij kinderen, maar ook met opmerkingen als "die voorsprong kunnen ze ook weer kwijtraken hoor" heb ik moeite. Hij kan zijn voorsprong kwijtraken inderdaad, maar dat kan ook komen omdat hij niet geprikkeld wordt en zich aanpast naar de norm of zelf onder de norm. Misschien wel de ergste opmerking die ik heb gekregen "maar alle ouders denken dat hun kind slim is". Geloof me, ik ben niet een ouder die het haar kind gunt om hoogbegaafd te zijn. "Gewoon slim" is makkelijker denk ik.
Ik heb veel gehad aan het boek van Tessa Kieboom, hoogbegaafd. Ook het hb-kind-forum.nl is fijn voor herkenning en ervaring uitwisselen.
Wij zitten niet in een "traject". Vooralsnog niet nodig. Wel zal hij op korte termijn starten met een rots en water training.