@goldwinggirl:
Vroeger dacht men inderdaad dat je de kwaliteit van moedermelk kon bepalen aan de hand van de kleur ervan. Nu weten we dat de rijpe moedermelk er van zichzelf wat blauwachtig-wit uitziet, soms idd wat doorschijnend. Dat is dus heel normaal. Vergeet niet dat we gewend zijn aan de kleur van koemelk, moedermelk ziet er dan beduidend anders uit. Dat betekent echter niet dat de kwaliteit ervan niet goed zou zijn.
Wanneer er wordt gekolfd om het kindje om het kindje van moedermelk te voorzien, is het - net als met voeden - belangrijk dat de borst zo goed mogelijk wordt leeggekolfd. Je zult dan ook vettere melk kolven, die wat wat 'geler' van kleur is (hoe leger de borst, des te vetter de melk). Om goed te kunnen kolven is het belangrijk dat de melkstroom goed op gang komt en dat kan alleen als het lukt om een effectieve toeschietreflex op te wekken, iets wat je met kolven echt moet leren. Ook daar valt veel over te vertellen ;-))
Al met al is het aan te raden om je nog tijdens de zwangerschap voor te bereiden op het geven van borstvoeding, door jezelf goed te laten informeren (en dat is precies wat hier ter discussie staat: de juiste en volledige informatie als basis voor een gefundeerde keuze). Het vergaren van juiste en volledige informatie kan bijdragen aan het welslagen van je borstvoedingsperiode. Het vergroot je zelfvertrouwen en je zelfredzaamheid en het stelt je in staat om eventuele problemen te herkennen en waar nodig op te lossen.
De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en Borstvoedingorganisatie LLL organiseren in heel Nederland informatiebijeenkomsten over borstvoeding. De VBN en LLL zijn beide vrijwilligersorganisaties. Contactpersonen van de VBN en leidsters van LLL hebben, met hun eigen borstvoedingservaring als basis, een opleiding gevolgd via hun organisatie en geven wetenschappelijk verantwoorde informatie over borstvoeding. Tijdens de bijeenkomsten komen diverse aspecten van borstvoeding aan bod, zoals de werking van de borst, het aanleggen van de baby, het afkolven van moedermelk en borstvoeding in de praktijk. Uiteraard is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen, breng gerust ter sprake wat je bezighoudt. De informatie die tijdens de bijeenkomsten wordt gegeven, vormt een stevige basis voor het starten met borstvoeding. Voor meer informatie en adressen bij jou in de buurt kun je terecht op www.borstvoedingnatuurlijk.nl en op www.lalecheleague.nl.