Hee lies205928 welkom! Ik ben nu het boek Het nieuwe zwanger worden van Claudia Spahr aan het lezen. Ik wilde altijd voor mijn 30ste kinderen en ben nu 33 (en een half). Het is ooit geschreven voor moeders die op latere leeftijd zwanger worden, al is het ook gewoon een fijn, nuchter boek met ook lijstjes van wat je niet zou moeten eten, wat juist goed is om te eten en weten.
Er is een hele hoop geroep over dat je zogenaamd meer kans hebt op miskramen etc als je ouder bent dan 35. Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Ik heb zelf wetenschappelijk onderzoek gedaan en eerlijk gezegd kan ik heel erg weinig echt goede onderzoeken vinden omtrent zwangerschap op latere leeftijd. Het is er eigenlijk gewoon niet. Er is ooit een onderzoek gedaan met geboortecijfers uit de 17e en 18e eeuw (in de tijd dat vrouwen niet oud genoeg werden om in de overgang te gaan, toen zeg maar) en daar baseren veel artsen ook nog steeds hun geroep over zwanger en 35 en risicovoller. Ik wil niet zeggen dat iedereen moet wachten, maar volgens mij helpt het het meest dat je ontspannen deze periode in gaat en roepen dat je AL 35 bent helpt niet echt in mijn optiek. Maar hee, ik ben geen arts. Ik lees ook alleen maar wat beschikbaar is. Hoe fijn zou meer informatie hierover zijn. (ahum, er zijn legio vrouwen die zonder meer miskramen dan gemiddeld zwanger worden en zonder hulp tot 45). Hoe dan ook, ik vond het een eyeopener dat er een stuk minder onderzoek is gedaan naar vrouwen die later zwanger (willen) worden dan lijkt. Een risico van later zwanger worden, is de kwaliteit van je eitjes en de hoeveelheid, wij vrouwen worden geboren met een zekere hoeveelheid en die is op een gegeven moment op. Maar ook daar is weinig onderzoek naar gedaan.
Einde van mijn relaas
Ik hoop dat je er wat rust in vind, ik vond het boek van Claudia Spahr in ieder geval fijn om eens de andere kant te horen en welke positieve kanten er aan het ouder moeder worden zitten.
Over voeding: geen rauw vlees, geen rauwe vis, geen gerookte producten die vacuum verpakt zijn uit de supermarkt, zoals gerookte zalm en gerookte kipfilet (tenzij je ze door en door verwarmd voor je ze eet). Waarom? Daar kunnen bepaalde bacteriën inzitten die niet goed zijn voor je kindje. http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/voeding-tijdens-je-zwangerschap Ik vond dit een helder lijstje.
Over roken, drinken en drugs kunnen we helder zijn denk ik, daar is wel veel onderzoek naar gedaan. Niet goed voor moeders en kindjes. Ook is je man trouwens minder vruchtbaar of produceert hij slechter zaad als hij drinkt of rookt.
Wat wel: foliumzuur, vanaf 4 weken voor je conceptie tot 10 weken oud kindje in je buik. Dit helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen en verkleint dus de kans op geboorteafwijkingen zoals open ruggetje. En verder: afwisselend eten, minimaal 200gr groente en 2 stuks fruit. Avocado is ook erg goed voor je. Vitamine D zit vaak ook in preparaten met foliumzuur.
Onverzadigde vetten zijn sowieso al stukken beter voor je lijf, beter op te nemen, dan bijv. transvetten die vaak in margarine en vloeibare kookboter zitten. Kies liever voor pure producten zonder toevoeging van suiker en zout. Dus maak je eigen pastasaus, ipv uit een potje. Eigenlijk heel simpel: koop een kilo tomaten ipv een pot tomatensaus, haal de zaadjes eruit en kook ze 10 min in, gewoon in de pan bij de rest.
Nou, dat dus, hihi. Omdat ik veel problemen met mn darmen en misselijkheid heb gehad na een ongeluk 6 jaar geleden, ben ik meer met voeding in de weer gegaan. Ik blijk lactose intolerant (geen zuivel voor mij dus), dus ik eet bewuster nu, omdat in veel dingen die kant en klaar zijn melk of veel suiker zit (reageer ik ook niet goed op, ben ik snel moe).
Hoop dat het helpt! Als jullie nog andere tips hebben, graag!